Ілюстрація REUTERS

Ціна газу на українському ринку впала до десятирічного мінімуму - до позначки 186 доларів за 1 тис. кубометрів, починаючи з третього кварталу 2019 року, йдеться в повідомленні енергетичної компанії ETG.UA.

Читайте такожУ «Нафтогазі» пропонують розділити $2,9 мільярда від «Газпрому» між усіма українцями

«Ціна газу на українському ринку впала до позначки 186 доларів за тис. куб. м, починаючи з третього кварталу 2019 року, що є мінімумом для останніх 10 років. На початку 2020 року було невелике зростання, але вже зараз зрозуміло, що тепла зима і китайський коронавірус опустять цінову планку ще нижче", - зазначили в компанії.

Відео дня

За інформацією компанії, на поточну ціну газу як на українському, так і на світових ринках, вплинуло кілька факторів. По-перше, аномально тепла зима в нашій країні та у всій Європі. Друга причина - політична. В очікуванні рішення щодо питання транзиту російського газу територією України європейські учасники ринку заповнили всі доступні сховища. Наприкінці грудня минулого року переговори щодо газу між Україною і РФ завершилися підписанням нового договору, в зв'язку з чим пропозиція перевищила попит.

У компанії ETG.UA зазначили, що третій фактор не настільки очевидний: китайська промисловість, яка є основним світовим споживачем газу, через коронавірус значно скоротила виробництво, в деяких галузях із показником до 40%. Відповідно скоротилося споживання, і ціна на світовому ринку просіла ще нижче.

«Спираючись на цю інформацію, ми можемо прогнозувати ціну в 2020 році на рівні 120-150 дол. Росія зі своїм «Північним» і «Південним» потоками, а також постачання зрідженого газу зі США і тієї ж Росії, створюють надлишкову пропозицію на ринку, тому істотного коригування ціни в бік підвищення чекати не варто», - цитує прес-служба керівника компанії ETG.UA Володимира Шведкого.

Як повідомляв УНІАН, середня ціна імпортного природного газу в Україні в січні 2020 року становила 175,26 дол. за 1 тис. куб. м, що на 0,8% менше, ніж у грудні 2019 року.