Ціна газу знижується зважаючи на падіння вартості енергоресурсів на світовому ринку / фото УНІАН

У лютому 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла для населення та інших захищених споживачів, яким "Нафтогаз України" поставляє газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становить 3,95 тисячі гривень за тисячу кубометрів, що на 15% менше, ніж у січні 2020 року, та на 37% - ніж у лютому 2019 року, говориться в повідомленні компанії.

Читайте такожВлітку газ може подешевшати до 80 доларів за тисячу кубів - міністр енергетики

Ціна 3,95 тисячі гривень за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами) є найнижчою оптовою ціною "Нафтогазу" для населення з квітня 2016 року.

Відео дня

Повідомляється, що нова ціна розрахована "Нафтогазом" відповідно до постанови Кабінету міністрів від 24 січня 2020 року й показує ринкові тенденції зниження вартості енергоресурсів, які останнім часом демонструють ключові європейські енергетичні біржі.

Зазначається, що клієнти, які раніше придбали газ на умовах пропозиції від "Нафтогазу" "Газовий запас", можуть оплачувати поставки за лютневою, зниженою ціною. Невикористаний залишок коштів буде повернуто на рахунки споживачів наприкінці опалювального сезону.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови про спеціальні зобов'язання й обмежив ціну газу для населення і теплокомуненерго вартістю палива на нідерландському газовому хабі ТТF.

Ціна може коливатися як у бік зменшення, так і збільшення, залежно від ринкової ситуації, балансу попиту і пропозиції, погодних умов.

Очікується, що затверджений урядом підхід до розрахунку ціни на газ для захищених споживачів діятиме до 30 квітня 2020 року.

Україна взяла на себе зобов'язання з 1 травня 2020 року повністю лібералізувати ринок поставок газу побутовим споживачам й забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.