Ілюстрація REUTERS

Саудівська Аравія активізувала переговори з переробниками про додаткові поставки нафти, в першу чергу звернувшись до споживачів російського сорту Urals, що учасники ринку пов'язують з відповіддю королівства на вихід Москви з угоди ОПЕК+.

Читайте такожДо України прибув перший танкер азербайджанської нафти для Білорусі

“Вони стукають у всі двері: беріть дешево і багато. Вони розмовляють з усіма покупцями (Urals)", - сказало джерело у великій нафтовій компанії на європейському ринку, передає Рейтер.

Відео дня

Саудівська Аравія на початку тижня оголосила про рекордне скорочення офіційних цін продажу (OSP) на свої сорти нафти з постачанням у квітні, а також про план збільшити виробництво сировини до 13 мільйонів барелів на добу, після того як 6 березня не змогла домовитися з РФ про нові обмеження видобутку в рамках угоди ОПЕК+.

Незважаючи на заявлену пропозицію саудівської нафти, учасники ринку сумніваються, що Саудівська Аравія зможе повністю задовольнити попит на сировину з вантаженням у квітні.

Державна Saudi Aramco планує постачати на європейський ринок близько 1,5 мільйона барелів нафти в добу понад звичайного обсягу загального очікуваного приросту видобутку близько 2,7 мільйона барелів на добу, повідомив Рейтер джерело, що працює на міжнародний торговий будинок.

За останній тиждень Саудівська Аравія провела переговори з таким традиційними покупцями Urals, як фінська Neste Oil, шведський Preem, французька Total і азербайджанська держнафтокомпанія SOCAR. Їм було запропоновано купувати арабську нафту за "дуже привабливими цінами", зазначили джерела Рейтер.

Ще одне джерело повідомило, що трейдери російського Лукойлу Litasco і Phillips 66 також можуть отримати додаткові партії саудівської нафти.

Турецький НПЗ STAR азербайджанської держкомпанії SOCAR, який був запущений у 2019 році й попереробляє головним чином Urals, розмістив заявку на покупку 3,0 мільйонів барелів саудівської нафти з вантаженням у квітні, сказало інше джерело.

Ще одне джерело повідомило, що Total веде переговори з Saudi Aramco про закупівлю нафти в обсязі до 600.000-700.000 барелів на добу на квітень, при цьому поки бажаний обсяг не був підтверджений виробником.

Нові цінові пропозиції Саудівській Аравії можуть зацікавити навіть таких традиційних споживачів Urals, як Білорусь.

“Ми вже давно працюємо в цьому напрямку.... Ми з саудити в Лондоні зустрічалися... Зараз ціни у них просто чудові", - повідомило джерело в Білорусі.

Зниження офіційних цін продажу (OSP) на саудівські сорти вже вдарило по диференціалах Urals, які ослабли на півночі Європи на $1,60 за барель до кінця минулого тижня до мінус $3,15 до північноморського еталона.

При цьому, за оцінками трейдерів, з урахуванням маржі переробки близькосхідної нафти за нинішніх цін на квітневі партії іракської та арабської вартість нафти Urals може впасти в середньостроковій перспективі до рівня знижки в розмірі $5 за барель до північноморського еталона.

“У саудитів дуже агресивні OSP. Якщо ринок відчуває незадоволену спрагу отримати саудівську нафту у квітні, це означає, що вони добре зробили свою маркетингову роботу. Може бути, вони трохи перестаралися, але якщо ви плануєте `вилити` стільки додаткової нафти на ринок, ви повинні оцінити її правильно, щоб це спрацювало", - сказав ще один співрозмовник Рейтер.

Боротьба Саудівської Аравії за нафтовий ринок не обмежується Європою, показують дані Рейтер. Зокрема, саудівська національна суднова компанія Bahri на поточному тижні попередньо зафрахтувала до 19 супертанкерів (VLCC), шість з яких мають доставити близько 12 мільйонів барелів нафти з Саудівської Аравії в США, свідчать дані та повідомлення джерел у галузі.

“Протягом (минулих) вихідних були телефонні дзвінки з Aramco глав великих нафтових корпорацій і великих незалежних переробників про постачання додаткової саудівської нафти. В моєму розумінні це буде нафта з навантаженням квітні, яка надійде в США в травні та червні", - повідомило джерело Рейтер в США.

Азійські покупці також обговорюють з Saudi Aramco додаткові поставки нафти, однак попит на дешеві барелі може перевищити пропозицію.

Незважаючи на падіння світового попиту на енергоносії, дешева нафта з Саудівської Аравії викликала підвищений інтерес у споживачів.

Як повідомили Рейтер джерела на НПЗ, знайомі з ситуацією, Saudi Aramco відхилила щонайменше три запити азійських переробників на постачання додаткових обсягів нафти з вантаженням у квітні.

Індійський переробник Reliance купив у Saudi Aramco додаткову партію квітневої нафти об'ємом 2,0 мільйона барелів, проте одне з джерел Reuters повідомило, що Reliance спочатку запитував більший обсяг.

Щонайменше два переробники в Європі направили заявки на адресу Saudi Aramco щодо додаткових партій з вантаженням у квітні, проте поки не отримали підтвердження номінацій від виробника, стверджують джерела.