Ілюстрація REUTERS

Білорусь планує ще у квітні отримати у Росії 2 млн тонн нафти за ціною близько 4 доларів за барель.

Читайте такожЦіна російської нафти опустилася до 10 доларів - мінімуму з 1999 року

Про це в четвер, 2 квітня, повідомив прем'єр-міністр Білорусі Сергій Румас, передає "Німецька хвиля". "Сьогодні, думаю, "Белнефтехим" закінчить переговори з російськими компаніями про постачання нафти на квітень", - додав він.

Відео дня

Румас підтвердив, що постачання російських нафтових компаній будуть здійснюватися без премій. "Жорстка і послідовна установка голови держави щодо купівлі російської нафти без премії в ціні витримується урядом. Результатом цієї позиції є ціна, за якою ми будемо купувати нафту у квітні з Російської Федерації - близько 4 доларів за барель", - пояснив прем'єр-міністр Білорусі.

З 1 січня 2020 року поставки російської нафти в Білорусь практично припинилися через відсутність контрактів, оскільки Білорусь не бажає платити постачальникам премію в умовах подорожчання російської сировини у зв'язку з реалізацією в РФ податкового маневру. Згідно з оперативною інформацією ЦДУ ПЕК Росії, в першому кварталі російські компанії скоротили поставки нафти в Білорусь на 77 відсотків. У березні російські НК поставили Білорусі 258 тисяч тонн нафти.

Через відсутність контрактів з російською стороною, Білорусь початку альтернативний імпорт нафти через порти Клайпеди та Одеси. У березні обсяг поставок танкерної нафти для Білорусі становив 570 тисяч тонн. За даними концерну "Белнефтехим", обсяг нафтопереробки на білоруських НПЗ в першому кварталі становив близько 3 млн тонн.