Фото УНІАН

Кабінет міністрів України затвердив розмір страхового запасу природного газу, який повинні мати компанії-постачальники на випадок кризової ситуації, на рівні 10% від обсягу запланованих на наступний місяць поставок. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабміну.

Читайте такожМіненерговугілля пропонує скасувати страховий запас газу для постачальників

«Проект постанови Кабміну про затвердження розміру страхового запасу газу був розроблений міністерством... Для уникнення кризової ситуації постачальники природного газу повинні створювати страховий запас газу в розмірі 10% від запланованих місячних обсягів постачання газу споживачам на наступний місяць», - сказав, представляючи це рішення, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Анатолій Корзун.

Відео дня

За словами радника президента громадської організації «Союз учасників лібералізації газового ринку» Олега Бакуліна, прийняття такої норми завершить законодавчий процес і остаточно встановить норму страхового запасу газу на випадок кризових ситуацій в розмірі 10%.

«Хоча було відомо, що з 1 листопада страховий запас не повинен перевищувати 10%, «Укртрансгаз» при прийнятті номінації від замовників послуг з транспортування газу вимагав саме 50%. Крім того, замовники були змушені тримати 50% страхзапасу до 12 листопада, для того, щоб закрити можливі небаланси за жовтень», - сказав Бакулін.

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня Верховна Рада прийняла закон, що передбачає зниження страхового запасу газу, який постачальники газу мають закачати в сховища до початку поставок споживачам, з 50% до 10% від обсягу майбутньої поставки.

За словами депутата Андрія Лопушанського, який представляв цей законопроект в парламенті, висока норма страхового запасу газу призводила до додаткових витрат компаній і збільшувала вартість самої поставки.