Ілюстрація REUTERS

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України у рамках розслідування справи про можливе порушення законодавства кількома українськими імпортерами пального переглянуло доцільність застосування до них торговельних санкцій і готове дозволити їм ведення зовнішньоторговельних операцій.

Читайте такожУкраїнцям обіцяють зниження цін на пальне за рахунок збільшення його власного виробництва

Як йдеться у повідомленні прес-служби Мінекономрозвитку, перегляд санкцій торкнеться 15 компаній, тоді як спочатку вони мали застосовуватися до майже 20 фірм. 

Відео дня

У міністерстві нагадали, що на початку лютого 2017 року на підставі подання Служби безпеки України Мінекономрозвитку застосувало спеціальну санкцію у формі тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності до деяких імпортерів пально-мастильних матеріалів. За даними СБУ, кошти, перераховані деякими імпортерами на адресу нерезидентів, зареєстрованих в «офшорних» юрисдикціях, частково використовувалися для фінансування незаконних збройних формувань на території тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. Спеціальна санкція мала набути чинності 18 березня 2017 року.

Читайте такожАнтимонопольний комітет запропонував повернутися до індикативних цін на нафтопродукти

«Разом з тим, до Мінекономрозвитку надійшли численні звернення суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, асоціацій виробників та ЗМІ, в яких йшлося про відсутність правопорушень, що стали причиною до застосування спеціальної санкції, - пояснюється в повідомленні. - У цьому зв'язку Мінекономрозвитку терміново провело нараду з компаніями і галузевими асоціаціями, а також звернулося до Служби безпеки України з проханням переглянути матеріали про наявність у діях суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності правопорушень. 23 лютого СБУ повідомило Мінекономрозвитку, що первинні дані про правопорушення доведені частково, а причетність суб'єктів господарювання до заподіяння шкоди інтересам України не доведена». 

Як повідомляв УНІАН, починаючи з серпня 2016 року СБУ та Енергетична митниця проводили огляди партій скрапленого газу, що імпортуються в Україну, які, на думку компаній-імпортерів, тривали досить довго і в результаті яких трейдери не могли провезти газ в країну. За даними ЗМІ, деякі постачальники вже подали до суду, щоб оскаржити дії СБУ і їх правомірність.

13 лютого 2017 року Мінекономрозвитку наклало санкції, однак учасники ринку заявили, що вони торкнулися 40% ринку, і це може призвести до вкрай негативних наслідків.