Ілюстрація REUTERS

У четвер Данія прийняла закон, який може дозволити країні заблокувати прокладку російського трубопроводу "Північний потік-2" в її територіальних водах, пише Рейтер.

Читайте також"Газпром" визнав, що нові санкції США створюють ризики для будівництва газопроводів в обхід України

Закон дозволяє уряду накладати заборону на проекти трубопроводів, виходячи з інтересів національної безпеки та зовнішньої політики. Раніше ці аспекти не вказувалися як фактори, здатні перешкодити будівництву трубопроводу у водах Данії.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня 2015 російський «Газпром» та компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу «Північний потік-2», що доповнюватиме дві працюючі нитки «Північного потоку-1».

В кінці квітня 2017 «Газпром» і його європейські партнери підписали угоду про фінансування «Північного потоку-2».

За оцінками голови національного холдингу «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, «Північний потік-2» жодним чином не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС і не забезпечує Євросоюзу доступ до нових джерел газу. Також Коболєв зазначав, що цей газопровід може позбавити Україну доходів від транзиту, які за підсумками 2017 становитимуть близько 3 млрд дол.

У кінці жовтня посол США в Україні Марі Йованович заявила, що газопровід «Північний потік-2» позбавить Україну 2,7 млрд дол. транзитних доходів на рік, що еквівалентно 3% ВВП країни.

Проект «Північний потік» передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планують побудувати поряд з вже існуючим «Північним потоком-1».