Ціна газу в Україні безпосередньо залежить від котирувань на європейських біржах / фото УНІАН

Після падіння цін до історичного мінімуму навесні поточного року, зараз на газових хабах в Європі відбувається стрімке зростання цін. За останній тиждень зростання ціни на газ на європейських хабах склало 26%.

Втім, збільшення ціни перед початком опалювального сезону - традиційний тренд на європейських ринках.

Вартість блакитного палива в Україні безпосередньо залежить від котирувань на європейських біржах. Враховуючи це, можна очікувати, що вартість блакитного палива в Україні в найближчі місяці також продовжить зростати.

Відео дня

Голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан зазначає, що поточний рік не став винятком, попри пандемію.

«За останній місяць вартість газу на світових ринках зросла вже на 45-50%. Ціна ресурсу на вересень варіюється від 5,5 до 5,8 гривень за кубометр. Це тільки на сьогодні. Є тенденція до того, що ціна буде рости і далі», - коментує він.

Аналітики впевнені, що ціна газу в Україні для кінцевого споживача взимку зросте до 7 грн за куб. м, хоча звучать також прогнози зростання до 10 гривень за куб. м.

На думку президента Асоціації «Газові трейдери України» Андрія Мизовця, якщо не буде серйозних валютних стрибків, то ціни для кінцевого споживача в зимовий період ще зростуть, але не перевищать 6-7 грн за куб. м.

Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський упевнений, що ціна газу в грудні цього року підніметься до 7 грн за куб.м, про що він заявив в ефірі «112 Україна».