фото УНІАН

Для створення в Україні дійсно конкурентного ринку газу для населення, запуск якого планується з 1 липня, необхідно зобов'язати державну компанію «Укргазвидобування», що входить у групу «Нафтогаз України» і видобувну більше 70% газу в країні, продавати частину свого ресурсу через біржу.

Таку думку в коментарі агентству УНІАН висловили галузеві експерти.

«Як мені здається, мінімум 25-30% газу, який видобуває «Укргазвидобування», має продаватися на біржі. Тоді й компанія буде розуміти, чого варта її робота, і щоб не було перекосів і політичних спекуляцій. Я бачу лише одні плюси від того, що на ринку з'явиться додатковий ресурс, який можна буде оцінити, і яким можна буде скористатися, придбавши його за ринковими правилами», - зазначив президент асоціації «Газові трейдери України» Андрій Мізовець.

Відео дня

З цією точкою зору згодні й в «Асоціації постачальників енергоресурсів».

«Сьогодні у незалежних постачальників газу відсутня можливість вільно купувати газ українського видобутку, наприклад, у «Укргазвидобування». Ми не раз пропонували, щоб незалежним постачальникам дали можливість через біржові механізми або через систему Prozorro купувати газ безпосередньо у добувача ресурсу», - зазначив голова асоціації Артем Компан.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Кабінет міністрів України продовжив покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу за пільговими цінами виробників теплової енергії до 1 травня 2021 року, а для потреб населення - до 1 липня 2020 року.

«Укргазвидобування» – найбільша газовидобувна компанія України, частка якої в загальному обсязі видобутку вуглеводнів в країні становить 70%.

Повний текст статті читайте на сайті УНІАН.