У Міненерго вважають, що біржова торгівля створить однакові умови для державних і приватних виробників електроенергії / фото УНІАН Володимир Гонтар

Новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Бойко вважає за необхідне ввести біржову торгівлю електроенергією за двосторонніми договорами, щоб створити однакові умови для державних і приватних виробників електроенергії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Бойко заявив під час свого першого брифінгу після призначення.

Читайте такожМіненерго хоче підняти тариф на електрику для населення

Відео дня

"У 2021 році ринок електроенергії має працювати збалансовано. Ця мета є досяжною. Для її досягнення передбачається створення однакових умов для приватного і державного сектора і, відповідно, торгівля на ринку двосторонніх договорів виключно на біржових майданчиках", - сказав він.

За його словами, не має значення, буде один чи кілька майданчиків, головне - прозора торгівля зі зрозумілою логікою ціноутворення.

Крім того, Міністерство енергетики планує скасувати спецаукціони для НАЕК "Енергоатом", на яких продається 5% електроенергії підприємства.

"Спецаукціони об'єктивно втратили свій сенс, це був перехідний крок навчального характеру з певною мінімізацією ризиків, з метою гарантованого запобігання спекуляції електроенергією. Тому той обсяг, 5%, потрапить в загальний пул електрики "Енергоатому", яким він зможе розпоряджатися на відповідних сегментах ринку", - пояснив глава відомства.

Ринок двосторонніх договорів

Ринок двосторонніх договорів - це ринок, на якому купується електроенергія за довгостроковими та двосторонніми контрактами. Ці договори безпосередньо укладають між собою виробники (генеруючі компанії) і споживачі електроенергії.

З 1 липня 2019 року в Україні запрацював новий ринок електроенергії. Нові правила передбачали впровадження більш конкурентних відносин на енергоринку, в тому числі на роздрібному, а, значить, кінцевий споживач в майбутньому зможе вибирати постачальника електроенергії. Також передбачалося одночасне функціонування декількох ринків.