Теплокомуненерго укладатимуть контракти самостійно / УНІАН Володимир Гонтар

Починаючи з 20 травня, уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго, оскільки ціни диктуватиме конкурентний ринок блакитного палива.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час засідання уряду сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте такожКабмін продовжив режим спецзобов'язань для теплокомуненерго

Відео дня

"Відзавтра уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго і не зобов'язує "Нафтогаз" продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною", - сказав він.

За словами прем'єра, це ще один важливий крок по створенню повноцінного ринку газу.

"Тепер всі теплокомуненерго, більшість з яких належать місцевій владі, будуть укладати контракти з газопостачальними компаніями самостійно. На тих найкращих умовах, які будуть на ринку", - додав він.

Водночас, на думку заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Олександра Пасічника, на сьогодні згідно з правилами постачання газу є пряма заборона на зміну постачальника за наявності боргу перед діючим постачальником, зокрема перед "Нафтогазом". Через ці обмеження підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) і ТЕЦ не зможуть скористатися цим правом.

Пасічник нагадав, що при відкритті ринку природного газу для населення НКРЕКП внесла зміни в правила поставки і дозволила побутовим споживачам, незважаючи на борг перед діючим постачальником переходити до нового постачальника.

"Було б логічно такі ж правила дзеркально розширити і на виробників тепла, так як в кінцевому підсумку послуги надається все тому ж споживачеві - населенню", - сказав Пасічник.

За його словами, конкурентний ринок газу для ТКЕ і ТЕЦ не запрацює без вирішення проблеми накопиченої за період дії зобов'язань з постачання газу, заборгованості цих підприємств перед НАК "Нафтогаз України".

Спецзобов'язання на ринку газу

  • Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" на квітень встановила оптову ціну на газ для виробників теплової енергії на рівні 6,52 грн за кубометр, що на 4% вище, ніж вартість газу для теплокомуненерго в березні.
  • З 1 травня 2021 року завершується дія Положення про покладання спеціальних зобов'язань (ПСЗ) на суб'єктів ринку природного газу. Таким чином, теплокомуненерго мають самостійно вибрати собі постачальника.
  • Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" направила великим виробникам теплової енергії пропозиції щодо укладення контрактів на постачання газу на комерційній основі з 1 травня 2021 року за ціною 8,33 грн за куб. м, що на 6% більше, ніж у квітні.
  • 30 квітня 2021 року Кабінет міністрів продовжив режим спеціальних зобов'язань на ринку газу, згідно з яким теплокомуненерго купують газ за регульованою урядом ціною.