Иллюстрация REUTERS

Домінування на ринку України дизпалива з РФ і Білорусі пов’язане с ціновим демпінгом.

Про це заявив у своїй статті для УНІАН Дмитро Марунич, член правління Української енергетичної асоціації, який проаналізував ситуацію на ринку.  

«Аналіз ефективності продажу дизпалива російськими нафтовими компаніями і білорусами через порти Балтійського моря у порівнянні з цінами, що пропонуються українським трейдерам, свідчать, що Україна для нафтопродуктів з РФ і РБ є преміальним ринком. Додаткова маржа при постачанні в Україну у порівнянні с експортом в Європу становить $60-70 за тонну», - пише Марунич.

Відео дня

Він наголошує, що за даними агентства Аргус Петролеум ціна на дизпаливо на російсько-білоруському кордоні напряму у Вентспілс на початку червня становила $262 за тонну, а для України - приблизно $325 за тонну.

«Порівняння логістичних витрат на постачання нафти і готових нафтопродуктів показує, що різниця в логістиці становить приблизно $50 на тонну. Відповідно, розвиток переробки в Україні, балансування споживання і виробництва всіх нафтопродуктів, в т. ч. за рахунок податкового стимулювання, матиме в перспективі позитивний вплив на здешевлення нафтопродуктів в Україні на 10-15% у порівнянні з існуючим перевищенням рівня внутрішніх цін над світовими базовими котируваннями», - пише експерт.

Він нагадує, що 21 січня 2020 року національні виробники нафтопродуктів ПАТ «Укртанафта», АТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укрнафта» подали спільну скаргу щодо субсидованого імпорту російських нафтопродуктів. Заявники пропонують на 2020 рік встановити ставку компенсаційного мита на рівні 8,46%, що фактично дорівнює додатковій маржі, яку отримують трейдери та російські експортери.