Загальна сума премії, отримана Коболєвим "за перемогу над "Газпромом" склала 599,6 млн грн / фото ua.depositphotos.com

НАК "Нафтогаз України" своєчасно і в повному обсязі виконує всі взяті на себе зобов'язання, а екс-глава компанії Андрій Коболєв при звільненні з компанії отримав всі виплати, передбачені його контрактом і законодавством України. Про це йдеться в заяві НАК "Нафтогаз України".

За даними компанії, загальна сума премії, отримана Коболєвим "за перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі", склала 599,6 млн грн.

"У 2018 році пану Коболєву була нарахована і виплачена перша частина премії в розмірі 261 млн.грн. На даний час триває розгляд кримінальної справи про правомірність нарахування та виплати вищезазначеної першої частини премії. Ключове-премія значно перевищувала граничний показник винагороди, визначений урядом для нього як керівника компанії, 100% акцій якої належать державі", - зазначили в "Нафтогазі".

Відео дня

У компанії повідомили, що другу частину премії пан Коболєв автоматично, тобто без участі нового керівництва, отримав у 2021 році після дострокового припинення повноважень як голови правління НАК "Нафтогаз України", згідно банківської гарантії відповідно до Умов Додаткової угоди до трудового контракту, підписаного Коболєвим та головою наглядової ради Клер Спотісвуд, у березні 2020 року, а також відповідно до умов цієї банківської гарантії з виплати такої премії, затвердженої Наглядовою радою компанії у квітні 2020 року.

"Такий незвичайний механізм отримання паном Коболєвим грошей від національної компанії, очевидно, пов'язаний з його прагненням гарантувати собі ці виплати. Але крім юридичних аспектів виникає багато питань і до морально-морального виміру. Пан Коболєв отримав більшу частину премії, що призначалася для всієї команди, яка працювала над Стокгольмським арбітражем незважаючи на те, що він навіть не керував цим напрямком. При цьому Коболєв гарантував тільки собі виплату другої частини премії через механізм безвідкличної банківської гарантії в той час, коли він, через очевидне прагнення зберегти свій пост, не виплачував премію іншим співробітникам компанії, безпосередньо займалися Стокгольмським арбітражем і забезпечив отримання компанією 5 млрд доларів від Газпрому за рішенням арбітражу. Отже, справедливість нарахування премії а. Коболєву сумнівна, як і механізм її виплати", - заявили в "Нафтогазі".

Там підкреслили, що колишній глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, навмисно поширюючи завідомо неправдиву інформацію (через ЗМІ, - ред.), шкодить репутації національної компанії, а значить – і репутації країни в цілому, що особливо чутливо це при поточних політичних і міжнародних обставинах.