Європейський парламент також підтримує негайне припинення реалізації російського проекту / Ілюстрація REUTERS

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко і десятки українських парламентаріїв, представників громадськості звернулися з відкритим листом до США і країн Європи, в якому закликають зберегти санкції проти "Північного потоку-2".

Про це йдеться в повідомленні держкомпанії.

Читайте такожУкраїна звернеться до Конгресу США з приводу "Північного потоку-2" - Разумков

Відео дня

"Північний потік-2" залишається основною геостратегічною загрозою для України та Європи. Ми закликаємо сторони у Вашингтоні, Берліні та Брюсселі, наділені повноваженнями та відповідальністю, застосувати всі засоби, необхідні для зупинки цього проекту", - зазначено в листі.

У документі висловлюється стурбованість у зв'язку з пропозиціями Державного департаменту США, поданими до Конгресу, щодо відмови від санкцій проти Nord Stream 2 AG (Швейцарія), керівництва і співробітників цієї компанії.

Автори листа нагадують, що раніше президент США Джон Байден вже висловив позицію щодо неприпустимості добудови "Північного потоку-2", назвавши це "поганою угодою для Європи", реалізація якої призведе до посилення енергетичної залежності від Росії та дестабілізації в Україні.

Європейський парламент також підтримує негайне припинення реалізації російського проекту.

Відповідно, українські парламентарії та представники громадськості звертаються із закликом про припинення будівництва "Північного потоку-2" і до Німеччини. "Ми підтримуємо заклики США і Європи до Німеччини про допомогу в зупинці цього російського геополітичного проекту... обхідний трубопровід загрожує європейській єдності, суперечить кліматичним цілям і підриває спільну енергетичну політику ЄС", — йдеться в листі.

Автори відкритого звернення нагадують, що введення в експлуатацію "Північного потоку-2" призведе не тільки до економічних наслідків, а й розв'яже руки Росії в подальшій військовій агресії проти України. "Вагаючись у питаннях застосування вже прийнятого законодавства і введення санкцій проти компаній, що беруть участь у прокладанні трубопроводу, США передають Росії небезпечне повідомлення, яке вплине на російську поведінку далеко за межами "Північного потоку-2", — підкреслюється в листі.

Історія газопроводу

  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром".
  • Фінансують проект європейські компанії: французька Engie, австрійська OMV, британсько-Нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований вже більш ніж на 90%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже існуючим "Північним потоком-1".
  • США ввели проти "Північного потоку-2" ряд санкцій і неодноразово закликали європейських союзників і приватні компанії припинити роботи з будівництва газопроводу.
  • 7 січня 2021 року в Німеччині заснували фонд з підтримки добудови "Північного потоку-2".
  • 18 компаній вже відмовилися від участі у проекті зі спорудження газопроводу або планують це зробити через загрозу потрапити під санкції.
  • 6 лютого компанія Nord Stream 2 AG заявила про продовження робіт з прокладання труб для газопроводу.
  • 14 березня віце-президент Єврокомісії Франц Тіммерманс заявив, що Європі не потрібен газопровід "Північний потік-2". Попри це, Німеччина продовжує наполягати на завершенні проекту.
  • 19 березня держсекретар США Ентоні Блінкен закликав компанії-учасниці будівництва "Північного потоку-2" негайно припинити роботи щодо прокладання труб і пригрозив введенням нових санкцій.
  • Президент України Володимир Зеленський назвав російський газопровід "Північний потік-2" пасткою для країн всієї Європи.
  • 20 квітня 2021 року канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Україна повинна залишатися транзитною країною російського газу в Європу, попри рішення Німеччини завершити будівництво російського газопроводу "Північний потік-2".
  • Дозвіл на прокладку опротестували Німецький союз охорони природи та біорізноманіття (NABU) і організація Deutsche Umwelthilfe (DUH), але на початку квітня відомство відхилило заперечення екологів "після ретельного їх вивчення", залишивши в силі дозвіл на подальше прокладання газопроводу.
  • Після цього DUH і NABU повідомили про подачу позову проти завершення будівництва газопроводу "Північного потоку-2" до адміністративного суду Гамбурга.
  • 17 травня 2021 року Німеччина дозволила продовжити будівництво "Північного потоку-2" у своїх водах.
  • 18 травня 2021 року німецькі екологи заявили про те, що мають намір через суд зупинити будівництво "Північного потоку-2".
  • 20 травня 2021 року голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив підготувати проект постанови про звернення ВР до Конгресу США про санкції проти будівництва "Північного потоку-2".