Остаточне рішення має бути прийняте після виконання низки умов / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), попередньо схвалила сертифікацію держкомпанії "Укренерго" як оператора системи передачі європейського зразка за моделлю ISO (Independent System Operator).

Відповідне рішення було прийнято на черговому засіданні регулятора.

Читайте такожРегулятор хоче заборонити постачання електроенергії з Білорусі та Росії: названо терміни

Відео дня

Згідно з повідомленням прес-служби "Укренерго", сертифікація компанії є важливим етапом для інтеграції української енергосистеми в європейську (ENTSO-E), що є стратегічною метою України.

Остаточне рішення має бути прийнято після виконання ряду умов. Це, зокрема, виконання переліку заходів, а також отримання висновку Секретаріату Енергетичного співтовариства про відповідність діяльності "Укренерго" вимогам чинного європейського законодавства.

Сертифікація "Укренерго"

7 жовтня 2019 року НКРЕКП вперше прийняла попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" в якості незалежного оператора системи передачі.

У лютому 2020 року рішення регулятора про попередню сертифікацію "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного Співтовариства, вказавши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам ownership unbundling в частині володіння активами. При цьому Секретаріат вказав на необхідність внесення в українське законодавство змін, які б дозволили сертифікувати оператора за моделлю ІЅО.

15 квітня Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє здійснити сертифікацію оператора системи передачі (ОСП) держкомпанії "Укренерго" за моделлю відділення ISO (Independent System Operator).