Ціна на газ буде підвищеноана 7% / фото УНІАН

У липні оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» поставляє газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСЗ), становитиме 2,298 тис. грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами), що на 7% більше, ніж у червні 2020 року.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Зазначається, що загалом з початку року ціна ПСЗ знизилася на 54%, порівняно з аналогічним періодом минулого року падіння вартості газу досягло 62%.

Відео дня

Повідомляється, що ціни на головних європейських хабах в останню декаду червня і на початку липня почали зростати, досягнувши максимальних значень із середини травня. Стримуючими факторами для українських цін є значні запаси газу у вітчизняних сховищах і рекордний розрив між споживанням і пропозицією. Зокрема, станом на липень у ПСГ України накопичено понад 21 млрд куб. м газу, що на 42% вище показників минулого року.

Читайте такожКабмін затвердив "Нафтогаз" постачальником "останньої надії" для населення

«Світові ціни на газ традиційно падають у період низького попиту і зростають напередодні опалювального сезону. І, попри коронавірус, економічну криза і скорочення попиту, 2020 рік не став винятком із цього сезонного правила. Проте, ціна все ще рекордно низька порівняно з попередніми періодами, і ми вже сьогодні можемо припустити, що в другому півріччі, в розпал опалювального сезону, вартість газу все одно буде нижчою, ніж у 2019 році. За попередніми розрахунками - на 20, а то і на 30%», - цитує прес-служба слова голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

У прес-службі нагадали, що із січня 2020 року оптова ціна на природний газ в рамках спеціальних зобов'язань розраховується згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року. Основним індикативом при цьому є фактичні результати біржових торгів, які проходили з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

Однак у березні на внутрішньому ринку з'явився новий ліквідний ціновий індикатор. «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ) провів тендер на закупівлю газу на період постачання березень-грудень 2020 року, і торги продемонстрували, що в Україні наявна значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на купівлю-продаж газу.

Читайте також«Нафтогаз» підвищує мінімальну ціну на газ для промспоживачів

Відповідно, при розрахунку ціни газу для населення на травень «Нафтогаз», як і в квітні, обирав з двох можливих опцій: розрахованої за Постановою КМУ і середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на постачання газу ОГТСУ.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.