В ЄС обговорюють відмову від нафти РФ / фото REUTERS

Європейський союз розглядає можливість встановлення верхньої межі ціни на нафту з РФ, щоб вдарити по доходах Кремля та уникнути негайного запровадження ембарго на імпорт російських енергоресурсів.

Про це повідомляє британська газета Financial Times.

За даними видання, встановлення верхньої межі ціни на нафту з РФ - це один із варіантів обмежувальних заходів на імпорт російської нафти, які обговорюється в контексті шостого пакету антиросійських санкцій.

Відео дня

"Йдуть переговори про те, щоб знайти найкращий спосіб позбавити Путіна доходів, яких він потребує", - сказав співрозмовник видання, знайомий із ходом переговорів.

Аналітики кажуть, що іншою альтернативою може бути запровадження тарифу ЄС на російську нафту, що змусить Росію зменшити ціни, щоб зберегти конкурентоспроможність.

Країни-члени ЄС розходяться у думках щодо того, наскільки агресивно діяти проти російської енергетики, яка є основою економіки країни.

Німеччина та інші країни виключили одноденну заборону на імпорт російської нафти, бо це завдасть шкоди їхній власній промисловості, тоді як чиновники ЄС побоюються, що заборона може призвести до зростання цін на нафту і навіть збільшити доходи Кремля.

Берлін також насторожено ставиться до альтернатив, включаючи обмеження цін на російську нафту. Проте дискусії щодо нових обмежень ЄС на російські енергоресурси набирають обертів.

Росія забезпечує понад чверть імпорту сирої нафти в ЄС, а держави-члени заплатили Москві понад 13 мільярдів євро за нафту з початку війни з Україною.

Деякі країни ЄС наполягають на шостому пакеті санкцій проти Росії, а Брюссель готує повну оцінку впливу заборони на нафту в рамках подальших заходів.

Нещодавно стало відомо, що Європа закупить нафту в ОАЕ для заміни російської сировини. 

Вас також можуть зацікавити новини: