Росія в ніч з 21 на 22 березня здійснила на Україну масовану комбіновану атаку, завдавши ударів дронами та ракетами по об’єктах енергетичної інфраструктури по всій країні. Знеструмлені цілі міста, пошкоджена ДніпроГЕС, вчергове без живлення залишилась ЗАЕС…

Тим часом, видання Financial Times опублікувало матеріал, в якому, з посиланням на три інформовані джерела, йдеться про те, що США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати відповідні дії у відповідь. "Одне з джерел сказало, що Білий дім дедалі більше розчарований зухвалими атаками українських безпілотників", - йдеться в матеріалі.

Однак це свідчить про те, що, по-перше, на нас намагаються перевести стрілки, щоб прикрити свою недолугість.

Ця недолугість полягає у тому, що американські вояки ніяк не можуть справитись з хуситами, які загнали нафтовий трафік з Перської затоки на довший і дорожчий маршрут в обхід Африки. Саудити, розчаровані третім президентством обамоподібних у Білому домі, надають перевагу грі спільно з росіянами - на цінову ескалацію, а також знижують обсяги експорту нафти, що підштовхує ціни вгору.

Другий момент: стратегічні нафтові резерви США дещо скоротилися, і гравці на ринку завжди грають у таких випадках на розгін ціни, щоб краще продати ресурс на заповнення резервів.

Ціни на бензин на внутрішньому ринку у США виросли (до речі незначно, кілька центів за галон), в першу чергу, через те, що низка американських НПЗ стають на ремонти. Традиційно американські нафтові магнати - симпатики республіканців. Не виключаю, що дехто з власників НПЗ буде достроково ставити їх на ремонт, щоб закрутити ціни вище і посприяти провалу байденістів на виборах.

По-третє, взагалі-то українські дрони не били по видобувних потужностях в Сибіру.

Видобуток в Росії не впав, а експорт сирої нафти навіть зріс, попри так звані санкції. Достатньо поглянути на дані, які регулярно відслідковує Чорноморський інститут стратегічних досліджень.

Каспійський трубопроводний консорціум (КТК) - це не нафтопереробка, це транспорт сирої нафти з Казахстану, там є окремий термінал для її відвантаження. Тому занепокоєність США щодо КТК (нібито Росія погрожує атакувати нафтопровід КТК, який йде по території Росії, - УНІАН) притягнута за вуха. Якщо цього не знають в Білому домі, то це свідчить про жахливу некомпетентність, а отже - це ідеальна можливість для Шеврону та ЕксонМобіл (ці компанії отримують нафту через КТК) маніпулювати.

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ"