Росія абсолютно свідомо знищує енергосистему України / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

На десятому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну турецька компанія Karpowership шукає спосіб допомогти українській енергосистемі.

Як заявила президент компанії Зейнеп Харезі в інтерв'ю  Anadolu Agency, компанія обговорює поставки до 400 МВт потужності в Україну за допомогою плавучих електростанцій. Озвучено пропозицію направити кораблі-електростанції в Румунію або Молдову для того, щоб постачати електроенергію в Україну.

"Ми ведемо переговори з організацією Об'єднаних Націй (ООН) та іншими організаціями з надання допомоги, щоб знайти правильне рішення. Ми можемо направити кораблі в Румунію або Молдову і постачати електроенергію по лініях електропередач в Україну", - розповіла Харезі.

Відео дня

"Між Румунією, Молдовою та Україною діють лінії електропередач. Ми можемо розмістити кораблі в Румунії та Молдові та постачати електроенергію по лініях електропередач в Україну", - пояснює керівник компанії.

Таким чином знімається проблема страхування: "Ми ведемо переговори про потужність приблизно 300-400 мегават. Ці потужності можуть забезпечити електроенергією один мільйон домогосподарств. Ми можемо направити три-чотири кораблі для забезпечення цієї потужності", - зазначила Харезі. 

Крім того, судна можуть розміщуватися в різних гаванях. Плавучі електростанції можуть почати постачання електроенергії протягом місяця після остаточного узгодження технічних, комерційних та безпекових питань.

Компанія пропонує електроенергію нижче собівартості виробництва електроенергії в Молдові та Румунії та нижче вартості європейського енергетичного пулу. 

Знищення енергосистеми України:

10 жовтня 2022 року Російська Федерація почала атаки на об'єкти критичної інфраструктури України.  Окупанти б'ють по електропідстанціях, об'єктам гідроенергетики та теплової генерації. По всій країні почалося аварійне вимкнення електропостачання.

23 листопада Міненергетики заявило про те, що енергосистема України перейшла в режим повного блекауту

3 грудня 2022 року екс-голова "Укренерго" Юрій Касич заявив про те, що ракетними ударами по інфраструктурі України керує енергетик.

5 грудня 2022 року Росія здійснила черговий обстріл енергосистеми України. За попередньою інформацією було випущено близько 100 ракет. 

Вас також можуть зацікавити новини: