В Україні системи Westinghouse встановлені на 1 і 2 енергоблоках Южно-Української АЕС / фото УНІАН

Чеський оператор електростанцій ČEZ припиняє закуповувати продукцію у традиційного постачальника комплектуючих і технологій для атомної галузі Škoda JS, яка належить через російське ВАТ "ОМЗ" Газпромбанку.

Про це пише видання Mind у статті "Škoda JS скоро здадуть в металобрухт?".

За інформацією видання, знімні стелажі ущільненого зберігання палива (СУЗП), які і Чехія, і український оператор АЕС "Енергоатом" раніше закуповували в одного постачальника Škoda JS, у 2021 році для АЕС "Дуковани" були закуплені безпосередньо у дочки ČEZ - ČEZ Енергосервіс, який повністю виготовив і змонтував дане обладнання. Крім того, проект впровадження системи примусового скидання тиску системи герметичного огородження реакторної установки, який в Україні Škoda JS реалізувала на 9 блоках ВВЕР, ČEZ теж закупив у свого підприємства ČEZ Енергосервіс, який запропонував до постачання систему за технологією компанії Westinghouse (в Україні такі системи встановлені на 1 і 2 енергоблоках Южно-Української АЕС). ČEZ Енергосервіс переміг у тендері, запропонувавши найбільш вигідну ціну.

Відео дня

Як повідомляє видання, на сьогодні ČEZ судиться зі Škoda JS: у 2016 році оператор АЕС подав позов проти компанії, що належить росіянам, про відшкодування збитку через неправильну перевірку трубопроводів на АЕС "Дуковани" і "Темелін". ČEZ вимагає від Škoda JS компенсувати близько 3,5 мільярда крон (близько $144 млн), що значно перевищує вартість її власного капіталу.

Крім того, днями НАЕК "Енергоатом" повідомив, що третій блок Хмельницької АЕС компанія добудовуватиме за технологією Westinghouse АР1000, що не передбачає участі Škoda JS. Раніше розглядався варіант добудови енергоблоків ХАЕС із реакторами ВВЕР-1000 виробництва Škoda JS.

Видання припускає, що численні суди (в тому числі й широко відомий судовий процес, пов'язаний з відмиванням екс-народним депутатом Миколою Мартиненком через офшори 2,8 млн євро по низці контрактів між чеською Škoda JS і українським оператором АЕС – НАЕК "Енергоатом") можуть привести компанію Škoda JS до банкрутства.

Для довідки. Президент Чехії Мілош Земан підписав закон, що виключає можливість участі компаній з Росії та Китаю у тендері на будівництво нового енергоблоку АЕС "Дуковани". Так званий низьковуглецевий закон встановлює правило, згідно з яким у Чехії можуть використовувати тільки ядерні технології країн-членів угоди про державні закупівлі під егідою СОТ, яке набрало чинності в 1996 році. Росія і Китай у число цих країн не входять. Тепер при будівництві й поточному ремонті нового блоку чеської АЕС не можуть застосовуватися технології, прямо або побічно пов'язані із забороненими постачальниками.