Тариф можуть встановити для об'єктів "зеленої" металургії / фото УНІАН Володимир Гонтар

Оператор Об'єднаної енергосистеми України держкомпанія НЕК "Укренерго" пропонує з 1 листопада поточного року підвищити тариф на передачу електроенергії майже в 2,7 рази – до 640,48 грн за МВт-год з 240,23 грн за МВт-год.

Відповідні обґрунтування підвищення тарифу розміщені на сайті компанії.

Читайте такожЦіна на електроенергію в Україні на третину вища, ніж у Європі - Єврокомісія

Відео дня

Новий тариф

При цьому, компанія пропонує встановити такий тариф для об'єктів "зеленої" металургії на рівні 108,83 грн за МВт-год, спираючись на прогнозовані обсяги виробництва підприємствами, які віднесені до цієї категорії споживачів.

У компанії відзначають, що внаслідок продовження дії нинішнього тарифу на послуги з передачі електричної енергії, у компанії виникає дефіцит коштів для виконання своїх обов'язків у розмірі 9,95 млрд грн.

Попереднє збільшення тарифу

  • У грудні 2019 року НКРЕКП прийняла постанову про підвищення тарифу оператора Об'єднаної енергосистеми України компанії «Укренерго» на передачу електричної енергії на 33% і на послуги диспетчеризації - на 27,2% з 1 січня 2020 року.
  • 17 червня 2020 року голова НКРЕКП Валерій Тарасюк заявив, що закладені в підписаному урядом з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) меморандумі умови погашення накопиченої перед ними заборгованості можуть призвести до зростання тарифу «Укренерго» більш ніж в три рази.
  • 26 червня НКРЕКП попередньо схвалила проект рішення, згідно з яким тариф на передачу електроенергії «Укренерго» пропонувалося підвищити більш ніж удвічі - до 327,97 грн за МВт-год.
  • У липні Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла рішення, про підвищення з 1 серпня тарифу на передачу електроенергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії "Укренерго" буде збільшено на 54,6% - з 155,4 грн/МВт-год до 240,23 грн/МВт-год (без ПДВ).