Фото ілюстративне УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Підвищення тарифу на передачу і диспетчеризацію електроенергії, яке ініціює Укренерго, не дасть бізнесу зберегти стабільність в нинішніх важких умовах. Тому держкомпанії потрібно звернутися за допомогою до іноземних партнерів, щоб зберегти тариф на поточному рівні, і забезпечити бізнесу можливість вижити. Про це заявив президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков. 

"У тих умовах, в яких зараз існує Економіка України, владі дуже важливо підтримувати на плаву бізнеси, які все ще можуть це робити. А для бізнесів найважливіше - це зберігати стабільність і виходити хоча б в нуль, щоб мати можливість проіснувати до нашої перемоги", - підкреслив експерт. 

За його словами, через величезні ризики приватний бізнес зараз не може залучити фінансування або реструктурувати зобов'язання. А державні компанії можуть. І якщо наші партнери допомагають державі Україна і державним компаніям, то потрібно цим користуватися. 

Відео дня

"Укренерго також потрібно знайти можливість зменшити витрати, і не підвищувати тарифи. Наскільки я розумію, велика частина коштів від підвищення тарифу повинна йти на погашення заборгованості. Але в даній ситуації і саме Укренерго, і держава повинні провести переговори з кредиторами і реструктурувати ці зобов'язання до нашої перемоги. Це дозволить не підвищувати тарифи і зберегти ті підприємства, які все ще працюють", - акцентував Каленков. 

Він висловив упевненість, що в цьому зацікавлені і наші західні партнери – адже для них дуже важливо, щоб українська економіка працювала, і країна могла максимально закрити свої фінансові зобов'язання. 

"Західні партнери зацікавлені в тому, щоб наша економіка працювала, і не залежала від їхніх дотацій. Тому з ними можна і потрібно говорити. Для них буде вигідніше профінансувати заходи, які дозволять українському бізнесу продовжувати працювати, ніж просто покривати дірку в нашому бюджеті", - підсумував Каленков. 

Як відомо, Укренерго виступило з ініціативою підвищити тариф на передачу і диспетчеризацію електроенергії для бізнесу. Український Бізнес та експерти енергетичного ринку виступили проти цього рішення - адже чергове зростання тарифів погіршить стан у багатьох галузях.