Фото УНІАН, Віктор Ковальчук

На думку підприємця та експерта з енергетики Олександра Кацуби, загальні можливості української енергетики – і електричної, і теплової складової – дозволяють в цілому пройти зиму, але уникнути відключень електроенергії, особливо у великих містах, буде практично неможливо. Про це підприємець пише у своїй статті

Особливо до відключень слід готуватися великим містам – Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя. Головна причина – те, що під час масштабних атак українські енергетики точно будуть вдаватися до відключень, щоб уникнути перевантаження енергомережі через вибиття трансформаторів і розподільчих потужностей. Щоб обладнання не погоріло, набагато безпечніше під час атаки частину потужностей і споживачів вимкнути на кілька годин, щоб потім швидко відновити постачання без необхідності тривалого ремонту обладнання, пояснює експерт. 

Тому мешканцям великих міст, бізнесу і місцевій владі треба бути готовими безперервно працювати при відключеннях електрики на кілька годин на день. На думку експерта, ця зима може бути кращою і спокійнішою за попередню в плані результативності російських атак на критичну інфраструктуру. Але це не означає, що ми зможемо звести результати дій терористів до нуля.

Відео дня

Олександр Кацуба — український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.