"Енергоатому" потрібна прозорість, каже аналітик / фото ua.depositphotos.com

Відсутність прозорості в роботі компанії "Енергоатом" заважає їй виплачувати борги на ринку електроенергії навіть за умови збільшення доходів, вважає співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний.

На його думку, через це очікування оплати 17 млрд грн Енергоатомом перед "Гарантованим покупцем" не є реалістичним.

"Я не пам’ятаю жодного зобов’язання, яке б компанія Енергоатом виконала в останні роки. Менеджмент нічого не робить з того що було обіцяно. Я не вірю в фактор покращення", - сказав Тинний.

Відео дня

За його словами, компанія вже виконала ремонтні роботи, які передбачають заміну ядерного палива на станціях і "Енергоатом" зможе виробляти більше електроенергії та мати більше доходів.

"Хоч це й найскладніша технологічна компанія в Україні, вона залишається абсолютно не прозорою з купою претензій стосовно злочинного перетоку грошей, їх нецільового використання", - додав Тинний.

Як повідомлялося, президент "Енергоатома" Петро Котін 17 серпня заявив, що компанія планує розпочати у вересні процес погашення боргів перед постачальниками електроенергії для населення ДП "Гарантований покупець" і планує закінчити цей процес до кінця року.

Водночас, нардеп Олексій Кучеренко заявив, що станом на початок вересня "Енергоатом" не виконав доручення Комітету з питань енергетики та ЖКГ щодо надання до кінця серпня графіку виплати заборгованості перед ДП "Гарантований покупець".

На думку експертів, Кабмін має докапіталізувати "Енергоатом" або ж дозволити компанії випустити облігації для того, щоб погасити існуючу заборгованість на ринку електроенергії України до початку опалювального сезону.