Органам місцевого управління порадили вкладати гроші в заміну комунікацій / ілюстративне фото УНІАН

Українська енергетична Асоціація оцінила перспективи та ризики опалювального сезону під час прес-конференція на тему "Опалювальний сезон 2021/22. Чи не замерзнуть українці?"

"Ми купуємо газ за європейською ціною, а доходи населення і тарифи у нас українські", – так змалював основну проблему української теплоенергетики керівник сектора "Енергетика" в "Офісі ефективного регулювання" (BRDO) Антон Зоркін. Тому, як зазначив президент Української енергетичної асоціації Максим Малашкін, "навіть ті підприємства, які хочуть займатися модернізацією, не можуть цього зробити через фінансові показники".

Крім зростання цін на газ та інших актуальних проблем у галузі, експерти Української енергетичної асоціації, Асоціації теплокомуненерго України, керівники підприємств теплоенергетики з різних регіонів також обговорили питання енергоефективності та модернізації виробництва. Вони зазначили, що, попри брак коштів у теплоенергетичних підприємств, в країні все ж є приклади успішного впровадження енергоощадних технологій, і поставили в приклад Харків.

Відео дня

Генеральний директор КП "Харківські теплові мережі" Василь Скопенко розповів про те, що було зроблено в місті в межах підготовки до опалювального сезону.

"Що стосується цін на газ – це питання вирішують не теплові мережі. У нас є керівник міста, який цим займається, шукає можливість, щоб закласти в бюджет і компенсувати частково вартість щодо газу. А тепломережі повинні займатися енергоефективністю. Зменшувати витрати та втрати. Ось наше головне завдання. Цього року ми добре відпрацювали в плані підготовки до зими. Переклали понад 100 км мереж, поставили понад 300 ІТП з погодним регулюванням, на великих котельнях зробили капітальний ремонт 24 котлів і поставили 6 нових котелень.  Запустили в роботу когенераційні установки, зараз взагалі не закуповуємо електроенергію – витрачаємо тільки на зарплати й закупівлю газу", – повідомив Василь Скопенко. 

"Дуже приємно чути, що в Харкові вживаються заходи для зменшення втрат і підвищення енергоефективності. Такі заходи повинні прийматися у всіх містах країни", – зазначив Антон Зоркін. 

Своєю чергою, виконавчий директор Асоціації теплокомуненерго України Андрій Гнатуш закликав органи місцевого самоврядування змінити пріоритети у бік інвестування в енергоощадні технології: "Хочу звернеться до мерів міст та голів ОТГ. Не потрібно витрачати всі бюджети на плитку. Міняйте комунікації, вкладайте в енергоощадне обладнання. Це перспектива. Це знизить втрати".