Навіть у мирні часи зимовий період ставав найсерйознішим викликом для влади, перевіркою на міцність для вітчизняних енергетиків та стресом для українців. Але цей опалювальний сезон в Україні по складності не має прецедентів в усій сучасній історії.

За останнє півстоліття світова історія ще не бачила випадків цілеспрямованого обстрілу енергосистеми країни під час неспровокованої агресії, ще і в таких масштабах. Це дійсно вражає. І весь світ зараз із подвійним захопленням дивиться на мужню Україну.

Думки розділились: одні кажуть, що руйнування наближаються до критичної точки, а інші вважають, що криваві росіяни ніколи не зможуть добитися повного блекауту в Україні.

Відео дня

Військові поразки змушують ворога вдаватися до відчайдушних спроб зламати героїчний та вільний український народ

Військові поразки змушують ворога вдаватися до відчайдушних спроб зламати героїчний та вільний український народ. Вже другий місяць поспіль рашисти завдають масовані ракетні удари по нашій критичній інфраструктурі, щоб посіяти паніку, та зрештою змусити Київ підписати нахабний "рецепт миру" від Кремля.

З наближенням відчутних морозів ракетний терор РФ стає жахливішим: тільки за останні дні були атаковані майже два десятки об’єктів енергетики по всій Україні. Ворог завдає ударів, як по генеруючим електроенергію станціям, так і по магістральним енергомережам і підстанціям. Енергетикам кожного разу все складніше утримувати баланс в енергосистемі, але ситуація залишається керованою.

Щоб вивести з ладу атомні електростанції України і при цьому не пускати ракети прямо по ядерним реакторам, російські загарбники б’ють по система живлення АЕС. В результаті цього нещодавно Хмельницька та Рівненська АЕС на півдоби втратили зв’язок з мережею після чого енергоблоки були виведені  в холодний резерв.

Але, і цього для Путіна і його кривавих орків виявилось замало. Росія націлилась на український газовидобуток, завдавши ракетного удару по об’єктам "Укргазвидобування" на сході нашої країни.

Все це складає в голові українців досить тривожну картину: якщо ракетні атаки продовжаться, то відключення електроенергії стануть ще тривалішими, і з газом можуть виникнути проблеми у другій половині опалювального сезону. А значить, більша частина холодної зимової доби буде без світла, а для деяких громадян ще і без води та тепла.

На Хмельниччині та Івано-Франківщині мери радять містянам перебиратися на зиму в сільські приватні будинки, де можна топити дров’яними печами та є колодязі із водою.

Очевидно, що важче за всіх перезимувати буде мешканцям багатоквартирних будинків, у яких всі системи життєзабезпечення залежать від електрики. Проте, й українці не з лякливих.

Ретельна підготовка до холодів, яку країна розпочала ще влітку, не дасть окупантам перетворити чарівну зимову казку на льодовиковий період.

Для цього місцеві органи влади мають забезпечити потужними генераторами підприємства тепло і водопостачання та медичні заклади. Також мери міст мають прибрати надлишкове освітлення вулиць, фасадів будинків та реклами, щоб витрачати менше електроенергії.

Для економії опалювальної площі працівників державних установ варто відправити на дистанційну роботу, а у школах частину навчального процесу перенести із зимових місяців на літні.

Попри складнощі із фінансування потрібно знову активізувати програми з утеплення будинків та застосувати ефективний енергоменеджмент в цілому. Людей варто мотивувати свідомо зменшувати своє споживання енергії.

Крім того, місцева влада має організувати та повідомити громадянам про наявні пункти обігріву в кожному населеному пункті, де українці у критичній ситуації зможуть зігрітися та підзарядити свої гаджети.

Керівники ОСББ мають подбати про те, щоб в їх будинках були максимально ущільнені місця загального користування, провести балансування системи теплопостачання і відрегулювати індивідуальні теплові пункти. Для економії треба замінити лампи розжарювання в місцях загального користування на світлодіодні малої потужності.

За наявності укриття утеплити його і забезпечити резервним електро- та тепложивленням, за можливості купити біотуалет.

Бізнес повинен максимально відмовитись від зайвого освітлення та непотрібної зараз підсвітки реклами. Особливо це стосується роботи торгівельних центрів в пікові навантаження: зранку та ввечері.

Кафе, ресторани, магазини мають із розумінням ставитись до людей, які приходять до них просто підзарядити телефон, або попрацювати із ноутбуком, купивши тільки каву.

Можна також порадити українцям, по-перше, мати план дій на випадок припинення постачання життєво важливих ресурсів на тривалий період. По-друге, знайти безпечний спосіб модернізувати своє житло, щоб зменшити енерговитрати. Все більшу популярність набирають послуги з енергоаудиту, коли спеціальним прибором вимірюються найбільш "слабкі" місця в утриманні тепла в приміщенні, де знаходяться люди.

Часто-густо, найбільші теплові втрати відбуваються через вікна та вхідні двері. Тому потрібно прибрати будь які розщілини, а ще краще закривати вікна плівкою, а холодні стіни – наприклад, корковими шпалерами. Радянський "шик" із килимом на стіні сьогодні вже не здається таким смішним, килими не завадять і на підлозі.

За умови непрогнозованих відключень електроенергії важко радити українцям економити електрику, бо дивлячись правді у вічі, коли нарешті з’являється світло, кожен починає робити всі незроблені справи одночасно і вмикає багато приладів.

Українцям варто приготуватись до можливих більш тривалих перебоїв із енергоресурсами: попереджений, значить озброєний

А щоб електроприлади не згоріли, енергетики радять встановити реле захисту від стрибків напруги, які стали траплятись все частіше.

Проте, свідомі енергозберігаючі звички мають панувати у кожній хаті. Наприклад, світлодіодні лампи замість звичайних, економія гарячої води та перевага готування страви на портативних газових плитах замість електричних.

Деякі винахідливі громадяни вже самі можуть давати мастер-класи: як помитися двома літрами води, як в квартирі заряджати акумулятори від сонячних панелей або як приготувати сімейний обід на кілька страв без світла і води.

Із таким оптимістичним запалом Україна неодмінно вистоїть цієї зими і буде мати унікальний досвід, яким зможе поділитися з усім світом. Українцям варто приготуватись до можливих більш тривалих перебоїв із енергоресурсами: попереджений, значить озброєний. Але у підсумку все у нас вийде і весна прийде. Як зараз багато хто каже: краще пожити якийсь час без світла, ніж без Херсону або Ізюму.

Ганна Бредіхіна