Поштові оператори зможуть отримати ліцензію НБУ на проведення валютних операцій / фото УНІАН

Українці зможуть купувати і продавати іноземну валюту не лише в банках і пунктах обміну валют небанківських фінустанов, але й у поштових відділеннях.

Читайте такожВ Україні можна буде обміняти валюту через платіжні термінали та банкомати

Про це повідомляється на сайті Національного банку України з посиланням на постанову №9, яка набирає чинності 7 лютого 2019 року разом з введенням в дію Закону України «Про валюту і валютні операції».

Відео дня

Зазначається, що оператори поштового зв'язку зможуть отримати ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій при наявності у них не менше 50 структурних підрозділів на території від 50% областей України та одержання не менше 50% доходів від діяльності у сфері надання послуг поштового зв'язку.

Крім того, потрібне дотримання вимог до фінансового стану, структури власності, ділової репутації.

Одночасно Нацбанк пом'якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі для небанківських фінустанов, вдвічі зменшивши необхідний мінімальний розмір власного капіталу і скасувавши вимогу про наявність не менше п'яти структурних підрозділів з відповідністю приміщень вимогам НБУ.

Небанківські фінустанови і національний оператор поштового зв'язку, які мають валютні ліцензії регулятора, з 7 лютого отримають шість місяців перехідного періоду для приведення своєї діяльності у відповідність з новими вимогами.

Довідка УНІАН. Ухвалений Верховною Радою Закон України «Про валюту і валютні операції» набув чинності 7 липня 2018 року і набуваэ чинності через сім місяців перехідного періоду з цієї дати.

Введення закону в дію передбачає низку кроків щодо пом'якшення валютного регулювання в Україні, включачно з розширенням граничного строку розрахунків за експортно-імпортними контрактами до 365 днів, скасування валютного контролю експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн і індивідуальних валютних ліцензій.

Також будуть скасовані санкції у формі заборони на ведення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків і буде дозволена online-купівля валюти фізичним особам.