Невиплати через помилки в статданих торкнулися майже 20 мільйонів осіб / фото flickr.com/Kevin Dooley

Уряд Японії в п'ятницю схвалив оновлений проект бюджету на 2019 фінансовий рік (розпочнеться 1 квітня), збільшивши його на 650 мільйонів ієн (6 мільйонів доларів).

Читайте такожСША можуть скасувати мита на китайські товари - ЗМІ

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на уряд країни.

Відео дня

Таким чином, проект бюджету на майбутній рік становить рекордні 101,46 трильйона ієн (понад 928 мільярдів доларів за поточним курсом). Необхідність внесення коригувань у проект бюджету була спричинена ситуацією довкола статистичних даних, які надаються міністерством охорони здоров'я, праці і добробуту Японії. Раніше в цьому місяці з'ясувалося, що понад 20 років відомство готувало неточні статистичні дані, які призвели до невиплати 53,7 мільярда ієн (понад 497 мільйонів доларів за поточним курсом) для більш ніж 19,73 мільйона осіб по всій країні.

Після проведеної перевірки з'ясувалося, що неточності такого роду виникли ще в 1996 році. Вони позначилися на різних виплати японським робітникам і службовцям, включаючи страховки і преміальні. Міністерство принесло офіційні вибачення і пообіцяв, що виплатить всім постраждалим належні їм кошти. У той же час відомство підкреслило, що ті, хто з-за помилок в даних коли-небудь отримував великі виплати, ніж їм насправді належало, не повинні будуть повертати гроші.

Тепер проект бюджету повинен бути схвалений у парламенті. Приблизно третина його видаткової частини (понад 306 мільярдів доларів) спрямовується на соціальні потреби, що багато в чому пов'язано з необхідністю підвищувати асигнування на пенсії й охорону здоров'я у зв'язку зі старінням населення. Істотні суми виділяються на подолання наслідків численних стихійних лих, що завдали Японії серйозний збиток у році, що минає.

Витрати на оборону в проекті бюджету складуть рекордні 5,3 трильйона ієн (майже 48,7 мільярда доларів за поточним курсом). Оборонні асигнування передбачається підвищити в Японії вже сьомий рік поспіль, хоча вони і залишаються поки в районі 1% ВВП. Проект бюджету, зокрема, передбачає витрати на майбутнє розміщення в країні двох наземних комплексів ПРО американського виробництва Aegis Ashore і заплановане переобладнання вертольотоносця Izumo в легкий авіаносець.