Росія не хоче віддавати Японії спірні Курильські острови / kukmor.livejournal.com

Російська сторона не буде обговорювати питання суверенітету Росії над спірними Курильськими островами.

Читайте такожЯпонія вперше з часів Другої світової поверне у флот авіаносці

Як повідомляє ТАСС, про це за підсумками переговорів з главою МЗС Японії Таро Коно заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Відео дня

"Ми привернули увагу наших друзів з Японії до того, що питання суверенітету над островами не обговорюються. Це територія Російської Федерації", - заявив він.

Лавров зазначив на «істотні розбіжності з питання мирного договору між Росією і Японією, що продовжують існувати.

За його словами, для просування в цьому питанні Японія «має визнати підсумки Другої Світової війни в повному обсязі», та суверенітет РФ над усіма островами Південної Курильської гряди.

Нагадаємо, у вересні минулого року президент Росії Володимир Путін запропонував Японії укласти мирну угоду в питанні приналежності південних Курильських островів.

В Японії пропозицію сприйняли скептично. Головний секретар кабінету міністрів країни Йосихиде Суга сказав, що підписання мирної угоди має відбутися «лише після вирішення питання про приналежність чотирьох Північних островів».

Сам глава японського уряду Сіндо Абе також спростував слова Путіна. «Японія дотримується основної позиції, яка передбачає, що територіальний спір має бути вирішено попередньо, а мирна угода підписана потім. Нас не мають бентежити якісь коментарі», - сказав він.

Мирний договір між Росією та Японією не підписується протягом понад 70 років. Умовою його укладення Токіо називає повернення островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї. Москва вважає, що Південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни і суверенітет над ними не підлягає сумніву.