Ілюстрація REUTERS

Директор департаменту ліцензування Національного банку Олександр Бевз розповів про зміни на ринку обміну валют після вступу в силу нового закону "Про валюту і валютні операції".

Читайте такожВ Україні можна буде обміняти валюту через платіжні термінали та банкомати

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відео дня

Зазначається, що за новим законом генеральна ліцензія на здійснення банками валютних операцій була скасована, відтепер всі валютні операції банки можуть здійснювати на підставі банківської ліцензії.

"У випадку з небанківськими фінустановами - генеральні валютні ліцензії трансформуються в ліцензії на валютні операції. НБУ надав можливість спрощеного переоформлення ліцензій всім чинним ліцензіатам. Для того щоб ліцензія стала безстроковою, а досі вона видавалася на 3 роки для обміну валют, небанківські установи мають до 7 березня подати невеликий пакет документів для переоформлення ліцензій", - повідомив Бевз.

Крім того, спрощено та порядок отримання нових ліцензій на обмін валют для небанківських фінансових установ. Зокрема, знижені вимоги до капіталу до 5 мільйонів гривень. Це дозволить установі відкрити 50 точок обміну. Кожен зростання точок обміну ще на 50 штук - це ще 5 мільйонів власного капіталу для установи.

"Ми починали з вимоги у 20 мільйонів у 2016 році. Тепер вимога до входження на ринок зменшилася в 4 рази та це свідчення того, що регулятор підтримуємо чесну конкуренцію між банками та небанківськими фінустановами та робимо максимально прості умови для доступу", - додав він.

Довідка. Закон "Про валюту і валютні операції" дозволяє обмінювати валюту онлайн, якщо обсяг угоди не перевищує 150 тисяч гривень. У НБУ вважають, що більшість великих українських банків будуть пропонувати послугу покупки валюти онлайн.