Ілюстрація REUTERS

Національний банк України заявив про відсутність негативної реакції на майбутні вибори в банківській системі, констатуючи продовження припливу депозитів і сприятливу ситуацію на валютному ринку.

Читайте такожЕксперти спрогнозували вплив президентських виборів на фінансовий ринок України

"Згідно з даними оперативної статистики, Національний банк не зафіксував відтік вкладів у банківській системі у березні. Загальний обсяг депозитного портфеля платоспроможних банків не знизився ані з початку 2019 року, ані з початку березня зокрема", - йдеться в коментарі НБУ за запитом УНІАН.

Відео дня

У НБУ відзначили, що депозитний портфель фізичних осіб продовжує демонструвати високі темпи зростання за рахунок вкладів громадян в національній валюті. Також стабільно високою залишається ліквідність банківської системи - обсяг коштів банків на кореспондентських рахунках та вкладень в депозитні сертифікати Національного банку перевищує 100 мільярдів гривень станом на 27 березня.

"Попри деяке збільшення попиту населення на валюту в березні, загальна ситуація на валютному ринку залишається сприятливою. Обсяги продажу валюти населенням з початку року перевищують обсяги купівлі. Водночас, чиста купівля валюти Національним банком з початку року станом на 27 березня становить 625 мільйонів доларів США", - йдеться в коментарі.

Ключовими факторами поточної сприятливої ситуації на валютному ринку в НБУ назвали позитивну зовнішню цінову кон'юнктуру для товарів українського експорту, слабкий зростання імпорту товарів та досить низькі обсяги репатріацію дивідендів за кордон, а також приплив іноземного капіталу в державні цінні папери.

Довідка УНІАН. Цього року навесні в Україні пройдуть вибори президента, восени – парламенту. Зокрема, перший тур президентських виборів відбудеться на цьому тижні - 31 березня.

За оцінками опитаних УНІАН експертів, фінансовий ринок України спокійно реагує на наближення президентських виборів і переживе їх без особливих потрясінь.

Національна валюта України за січень-лютий зміцнилася до долара США на 3% - до 26,86 гривні/долар, до євро - на 3,3%, до 30,66 гривні/євро.

За два місяці поточного року обсяг гривневих депозитів в українських банках зріс на 0,9% – до 544,8 мільярда гривень, валютних (у доларовому еквіваленті) – на 0,7%, до 13,5 мільярда доларів.

Обсяг вкладень нерезидентів в українські державні облігації шляхом купівлі гривневих ОВДП з початку поточного року зріс майже в 3 рази - до 18,6 мільярда гривень.