Ілюстрація REUTERS

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вивчає рішення арбітрів Всесвітньої торгової організації про правомірність дій РФ щодо блокування транзиту українських товарів по своїй території в 2016 році, а також планує подати апеляцію на дане рішення.

Читайте такожЕксперт розповів про перспективи оскарження Україною рішення СОТ

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Відео дня

При цьому в Мінекономрозвитку спростовують заяви деяких ЗМІ щодо "трьох програних справах в СОТ", оскільки ця інформація, зазначили в міністерстві, передчасна і не відповідає дійсності.

"Для СОТ природним є двоетапний розгляд спорів: групою експертів та апеляційним органом. Звернення до апеляційного органу є усталеною практикою. Два наші справи зараз розглядає апеляційний орган: Україна проти РФ про обмеження на імпорт вагонів і стрілочних переводів, а також РФ проти України щодо антидемпінгових мит щодо нітрату амонію. Результат розгляду поки невідома", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня 2016 року Російська Федерація заборонила транзитні автомобільні та залізничні перевезення української сільськогосподарської продукції та товарів, оподатковуваних більш ніж нульовим митом згідно з Єдиним митним тарифом Євразійського економічного союзу, призначених для одержувачів з Республіки Казахстан та Киргизької Республіки. Згодом аналогічні обмеження стали застосовуватися у відношенні українських товарів, призначених для Монголії, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану. Процедуру, яка у винятковому порядку дозволяє транзит цих товарів, поки жодного разу не вдалося реалізувати.

14 вересня 2016 року Україна попросила консультації з РФ у зв'язку з безліччю обмежень транзитних перевезень, а 9 лютого 2017 року звернулася до Органу з вирішення суперечок СОТ з проханням про створення третейської групи для розгляду справи.

Проаналізувавши обставини справи, третейська група встановила, що дії Росії задовольняють всім вимогам для застосування обмежень з міркувань безпеки й, отже, Росія не порушувала зобов'язань, прийнятих при вступі до СОТ.