Ілюстрація REUTERS

Національний банк України звільнив учасників ринку цінних паперів від необхідності отримувати валютні ліцензії, а також спростив отримання таких ліцензій для компаній зі страхування життя.

Читайте такожНацбанк підвищив ліміт на виведення дивідендів за кордон

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №65, яка набуває чинності з 9 травня.

Відео дня

«Учасники фондового ринку, які торгують цінними паперами і забезпечують розрахунки за угодами, більше не повинні отримувати від Національного банку ліцензії на валютні операції. Зокрема, у разі переходу прав власності на цінні папери від резидента до нерезидента і навпаки», - пояснили в НБУ.

Зазначається, що купівля-продаж цінних паперів не є валютною операцією, а всі розрахунки за такими операціями проводяться через банки, що мають валютні ліцензії та здійснюють валютний контроль.

У зв'язку з цим НБУ анулював ліцензії учасників фондового ринку та «Національного депозитарію України», видані раніше.

Також Нацбанк знизив мінімальні вимоги до капіталу компаній зі страхування життя для отримання валютної ліцензії з 300 млн грн до 45 млн грн відповідно до вимог Нацкомісії з держрегулювання ринків фінансових послуг.

При цьому страховики повинні будуть подавати до НБУ щоквартальну інформацію про структуру прийнятних активів, а щорічно - звіт аудитора, який підтверджує суму таких активів. Порушення нормативу або ненадання інформації буде підставою для відкликання ліцензії.

Довідка УНІАН. Із введенням в дію з 7 лютого нового Закону «Про валюту і валютні операції» Нацбанк надав можливість спрощеного переоформлення валютних ліцензій всім учасникам ринку обміну валют. Також новим законом передбачена можливість отримання валютної ліцензії операторами поштового зв'язку.