Ілюстрація REUTERS

Місія ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду приступила до роботи в Києві.

Читайте такожУ ЄС назвали умову для додаткової фіндопомоги Україні

Про це УНІАН повідомило поінформоване джерело в уряді.

Відео дня

"Місія приїхала о 9-й ранку", - сказав співрозмовник агентства.

Згодом цю інформацію УНІАН підтвердили в українському представництві МВФ.

"Експерти МВФ почали свою роботу в Україні", - йдеться в повідомленні.

Раніше приїзд місії 21 травня анонсував глава представництва Фонду в Україні Йоста Люнгман. За його словами, місія працюватиме з українською владою протягом двох тижнів з питань чергового перегляду чинної програми та відновлення відповідальності за незаконне збагачення, запровадженої в рамках попередньої програми, але в лютому скасованої рішенням Конституційного суду України.

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ у грудні 2018 року затвердила нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 мільярда доларів, у рамках якої наша країна отримала 1,4 мільярда доларів. Отримання ще двох траншів по 1,3 мільярда доларів очікується за підсумками перегляду виконання умов програми у травні та в листопаді. Термін програми закінчується в лютому 2020 року.

До приїзду чергової місії МВФ у травні парламент мав ухвалити закон про "спліт" (відокремлення функцій з регулювання ринків фінпослуг), а уряд - завершити поділ Державної фіскальної служби.

Також предметом переговорів буде підвищення цін на газ для населення на 15%. Згідно з меморандумом з МВФ, Україна взяла на себе зобов'язання підвищити ціни з 1 травня, проте з урахуванням зниження цін на газ на європейському ринку Кабінет міністрів ухвалив рішення знизити ціни.

Крім того, експерти допускають негативний вплив на продовження співпраці з МВФ скасування Конституційним судом України відповідальності за незаконне збагачення і низки судових рішень про скасування націоналізації "ПриватБанку", що було передбачено попередньою програмою з МВФ.