Ілюстрація REUTERS

Група народних депутатів пропонують виділити підприємців IT-галузі в окрему, п'яту групу платників єдиного податку.

Читайте такожПорошенко прогнозує зростання частки IT-сектора у ВВП України до 7%

Відповідний законопроект №10094 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розвитку креативних індустрій в Україні») опублікований на сайті Верховної Ради, його ініціаторами стали 17 парламентаріїв з різних депутатських груп.

Відео дня

Зокрема, депутати пропонують доповнити Податковий кодекс нормою, згідно з якою, крім вже існуючих чотирьох груп суб'єктів сплати єдиного податку, буде передбачена п'ята група, до якої будуть віднесені тільки фізичні особи-підприємці (ФОП), що надають послуги у сфері інформаційних технологій, а саме видання комп'ютерних ігор й іншого програмного забезпечення, програмування, консультування, обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах.

«Водночас умовами, за якими зазначені ФОП будуть віднесені до п'ятої групи є те, що вони не використовуватимуть працю найманих осіб, а обсяг доходу протягом календарного року не перевищуватиме 7,5 млн грн», - наголошується в пояснювальній записці до документа.

Також ФОП даної групи матимуть право використовувати у своїй роботі обладнання і приміщення, що належать іншим ФОП або юридичним особам, не укладаючи з ними трудового договору.

Також у законопроекті передбачається поступове щорічне зростання для підприємців у сфері IT на 1% ставки єдиного податку, в результаті чого ця ставка через 5 років повинна становити 10%. Зокрема, 5% доходу з 1 січня 2020 року, 6% доходу з 1 січня 2021 року, 7% доходу з 1 січня 2022 року, 8% доходу з 1 січня 2023 року, 9% доходу з 1 січня 2024 року і 10% доходу з 1 січня 2025 року.

Також в пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що у випадку, якщо річний дохід ФОП п'ятої групи перевищуватиме 7,5 млн грн, пропонується встановити ставку податку в розмірі 15%. Такий же податок буде застосовуватися для випадків, коли ФОП п'ятої групи отримуватиме дохід від видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Відповідно до законопроекту, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) для платників п'ятої групи з 2020 року становитиме подвійний розмір мінімального страхового внеску.

У пояснювальній записці зазначається, що вітчизняна IT-галузь забезпечила залучення в економіку України близько 3,6 млрд дол. у 2017 році й близько 4,5 млрд дол. у 2018 році.

У записці сказано, що в українській IT-галузі працює 127 тис. фахівців. Станом на початок 2019 року середня заробітна плата ІТ-спеціаліста становить 2000 доларів в місяць.

Зокрема, більшість зазначених фахівців працює за спрощеною системою оподаткування та сплачує єдиний податок 5% від доходу і додатково ЄСВ в розмірі одного мінімального страхового внеску.

«За подальшого зростання чисельності ІТ-спеціалістів на 20 тисяч щорічно і застосування запропонованих збільшених ставок податку, до бюджету додатково буде сплачено єдиного податку за період з 2021 до 2025 рр. у розмірі 2,3 млрд грн (за курсу 29,4 грн за долар США, що прогнозується Кабінетом міністрів України на початок 2020 року), а запропоноване збільшення бази оподаткування єдиним соціальним внеском - подвоює суму відрахувань з кожного фахівця», - наголошується в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, раніше Мінсоцполітики запропонувало жорстко обмежити використання фізичних осіб-приватних підприємців замість повноцінного найму на роботу. У міністерстві підкреслювали, що даний документ не передбачає заборони вести підприємницьку діяльність, а спрямований на зниження тіньової зайнятості. В оприлюдненому міністерством законопроекті встановлено сім критеріїв, збіг за трьома з яких дає підставу вважати відносини трудовими.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв провести широке обговорення законопроекту Мінсоцполітики із залученням експертів і профільних асоціацій. У свою чергу, президент України Петро Порошенко також заявив про намір взяти активну участь в обговоренні даної ініціативи з метою не допустити ущемлення малого і середнього бізнесу.