На переконання Хомчака, контрактник ЗСУ має отримувати не менше 20 тис. грн / фото УНІАН

На розвиток війська потрібно витрачати не менше половини бюджету Збройних сил України.

Про це в інтерв'ю "Армія inform" заявив начальник Генерального штабу - головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

"Важливо в найближчі роки досягнути такого фінансування, щоб у бюджетній пропорції видатки на розвиток війська становили не менше 50%", - сказав він.

Відео дня

На переконання Хомчака, контрактник ЗСУ має отримувати не менше 20 тис. грн і мати окремо надбавку за виконання бойових завдань у районі операції Об'єднаних сил.

Крім того, він спростував інформацію, що нібито має намір скоротити чисельність Збройних сил.

Читайте такожХомчак розповів про плани оптимізувати кількість військових частин ЗСУ

"Тепер щодо запитання про скорочення… Критиканів хочу запитати: чому в окремих військових частинах значний некомплект при тому, що чисельність війська майже досягає визначеної законом? Підкажу: штати роздули. А, як відомо, порожні клітинки, ваканти не воюють. Тому я віддав вказівки про проведення належних розрахунків з упорядкування штатної чисельності Збройних сил. Зрозуміло, не знижуючи боєздатності і з урахуванням залучення за потреби оперативного резерву до складу цих частин. Як тільки я поставив завдання провести такі розрахунки, наступного дня розпочався ґвалт. Наголошую: військо не скорочується. І кількість бойових частин не зменшиться", - сказав начальник Генштабу.

Також Хомчак заявив, що найближчим часом у ЗСУ не планують відмовлятися від військового призову на користь повністю контрактної служби.

"Звісно, краще мати повністю контрактну, належно забезпечену армію. Таке військо має вагомі переваги. Але в тому випадку, коли ефективно працює система підготовки резерву в державі, яка має працювати без збоїв на будь-якому з етапів, починаючи з середньої школи. Прикладів у світі є чимало. Вивчаємо найприйнятніші для нас. Проте ближчим часом ми не відмовимось від нинішньої змішаної системи комплектування війська", - наголосив Хомчак.