Ілюстрація / REUTERS

Україна перетворилася на «світовий хаб» з контрабанди сигарет до Європи.

Про це заступник керівника Офісу президента України Олексій Гончарук заявив під час наради президента України Володимира Зеленського з митниками в Ужгороді.

Гончарук наголосив, що через недостатні зусилля митників щодо боротьби з контрабандою Україна має негативний імідж в ЄС.

Відео дня

Читайте такожНа тютюновому ринку починається цінова війна - ЗМІ

«Ми спробуємо поділитися лише окремими нарисами того, як ми це бачимо, щоб ви розуміли, як це виглядає зі сторони. Це виглядає так, що Україна перетворилася на світовий хаб з постачання нелегальних сигарет у Європу. Це виглядає так, що з Китаю, з Еміратів через Одесу, з Білорусі, з Молдови, з непідконтрольних територій через Україну, як через дику землю, в Європу йдуть нелегальні сигарети. Чи будуть нас після цього поважати наші європейські колеги, чи можемо ми взагалі розраховувати на нормальну розмову з ними – питання риторичне», - сказав він.

За словами Гончарука, керівництво країни знає, через які області йде контрабанда, а також про її різновиди.

«Як ми це бачимо? Основна маса оцієї контрабандної проблемної історії полягає в шахрайстві, коли людина везе щось одне, а декларує щось інше. Це приблизно, за нашими оцінками, вони неофіційні, але близько 40% всіх проблем, які ми маємо від контрабанди, – це ці підробки. Відсотків 25% - це «зельонка» так звана – це через річки, тунелі, через кордон дикий. Приблизно відсотків 20 того, що проходить через контрабанду, - це «піджакі» і це порожній транспорт, коли ти їдеш ніби «порожняком», але у тебе все є», - сказав він.