Нефьодов висловив стурбованість діяльністю екологів / фото УНІАН

Голова Державної митної служби Максим Нефьодов висловив стурбованість діяльністю представників Державної екологічної інспекції в морських портах України.

"В кінці квітня на останньому "дерегуляційному" засіданні Кабміну уряд прийняв постанову №367, яким скасував контроль Держекоінспекції ізольованого баласту під час перебування суден у внутрішніх морських водах або територіальному морі. Це сумно відомі перевірки баластних вод, коли інспектор "бачить" плями нафти на воді і затримує корабель у порту, поки щось не станеться". А кожен день простою — десятки тисяч доларів витрат", — написав Нефьодов на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожНефьодов пообіцяв кардинально змінити українську митницю

Відео дня

Тому, за словами голови митної служби, ця дерегуляція була "ковтком свіжого повітря" для судновласників та надією на покращення іміджу України в очах світового морського співтовариства. За оцінками ринку, загальна сума втрат від неправомірної діяльності інспекторів становила до 200 млн доларів на рік у вигляді нествореного ВВП та недоотриманих державою і бізнесом доходів.

"Іноземні судна просто відмовлялися заходити в українські порти через наявність високих корупційних ризиків, вибираючи порти Варни або Констанци. Але, незважаючи на заборону, екологічні інспектори продовжують самовільно проводити перевірки суден у морських портах України. Представники Європейської Бізнес Асоціації, Американської торговельної палати в Україні та Асоціації морських агентств України повідомляють про випадки неправомірних спроб екологічних інспекторів отримати від судновласників "штраф за забруднення" акваторії морського порту. Національна поліція, що ви про це думаєте?", — поставив питання Нефьодов.