Ілюстрація REUTERS

Грудневі ф'ючерси на золото досягли шестирічного максимуму на товарній біржі Нью-Йорка (COMEX), повідомляє Bloomberg.

Читайте такожЕскалація торгової війни: Китай тимчасово заборонив держкомпаніям закуповувати сільгосппродукцію зі США

Ціна за унцію дорогоцінних металів зросла на 1,17% і досягла $1503,30. Позначку в $1,5 тис. золото подолало вперше з квітня 2013 року, зазначає агентство. Четвертий день поспіль ціна на золото дорожчає і на Лондонській біржі.

Відео дня

Причина зростання цін — стійкий попит на золоті злитки на тлі торгової війни між Китаєм і США, уповільнення глобального зростання та пом'якшення грошово-кредитної політики світовими центробанками, вважають аналітики. З початку року золото подорожчало на 17%, передає РБК.

«Золото виконує свою традиційну роль в якості активу-притулку», — заявив Bloomberg Уейн Гордон, виконавчий директор UBS Group AG. За його словами, ціни на золото можуть зрости до $1,6 тис. за унцію, якщо економічне протистояння між Китаєм і США продовжиться.

На початку серпня президент Дональд Трамп заявив, що з вересня США введуть 10-відсоткове мито на низку китайських товарів. За його словами, це пов'язано з тим, що Пекін не виконує своє зобов'язання купувати сільськогосподарську продукцію у США. Трамп також заявив, що лідер КНР Сі Цзіньпін обіцяв припинити продаж в США фентанілу, опіоїдного анальгетика. «Цього так і не відбулося, і багато американців продовжують вмирати», — продовжив президент.

5 серпня Пекін послабив юань до мінімального за десятиліття рівня. Народний банк Китаю встановив середній обмінний курс на рівні 6,9225 юаня за долар, після чого в ході торгів курс китайської валюти подешевшав на 1,3%, до 7,0292 юаня за долар. У відповідь США звинуватили Пекін у валютних маніпуляціях.