Ілюстрація REUTERS

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб втратив контроль над 10 ліквідованими банками в результаті визнання Окружним адміністративним судом Києва рішень про виведення цих банків з ринку неправомірними.

Читайте такожФонд гарантування має намір стягнути з власників банків-банкрутів 80 мільярдів гривень

Як повідомила прес-служба фонду з посиланням на слова заступника директора-розпорядника Віктора Новікова, в результаті ці банки виявились поза правовим полем, оскільки законодавством не врегульована процедура повернення банку на ринок за рішенням суду. Також є питання щодо захисту прав кредиторів цих банків.

Відео дня

Відзначається, що також Фонд змушений відстоювати в судах право власності на активи неплатоспроможних банків, що ускладнює процес їх реалізації і розрахунків з кредиторами. Так, на розгляд і оскарження одного процедурного питання від першої до останньої інстанції йде щонайменше рік.

При цьому, фонду доводиться витрачати кошти банків на оплату судових зборів, розмір яких може досягати декількох мільйонів.

Довідка УНІАН. Під час очищення банківської системи України за 2014-2017 роки Національний банк ухвалив рішення про виведення з ринку щодо 96 банків.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатив вкладникам цих банків понад 90 млрд грн відшкодування по вкладах і в даний час продовжує ліквідацію 75 фінустанов.