Як повідомляє держбанк, в 2016 році між ним і позичальником ТОВ “ПФК “Магнум” в особі Ліпіна Д.В. було укладено кредитний договір з лімітом кредитування у розмірі 15 млн грн зі строком користування до 26.09.2017. При цьому для забезпечення виконання кредитних зобов’язань між банком і ТОВ “Омега Плюс Харків” (в особі директора Орданяна П.О.) було укладено договір іпотеки, згідно з яким в іпотеку для Укргазбанку було передано нежитлові приміщення площею 340,8 кв.м. за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 3.

У зв’язку з невиконанням позичальником своїх зобов’язань щодо своєчасного повернення кредиту та сплати процентів за користування кредитними коштами, Укргазбанк на підставі договору іпотеки розпочав процедуру стягнення заставного майна.

Позичальник, у свою чергу, в особі Орданяна П.О., директора ТОВ “Омега Харків Плюс” з метою ухилення від виконання зобов’язань по кредитному договору та виведення заставного майна банку із забезпечення по договору іпотеки, діючи за попередньою змовою з Ліпіним Д.В., керівником ТОВ «ПФК «Магнум», 05.09.2017 звернувся до Господарського суду Харківської області про визнання ТОВ «Омега Плюс Харків» банкрутом. З незрозумілих причин 03.10.2017 постановою Господарського суду Харківської області ТОВ «Омега Плюс Харків» визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру товариства.

Відео дня

А вже рішенням Московського районного суду (головуючий суддя – Майстренко О.М.) від 24.05.2018р. право власності на нежитлові приміщення раптово було повернуто Сташис О.В., яка була первинним власником об’єкту. Вказане рішення суду, винесене з порушенням норм процесуального права та без участі банку, було успішно оскаржено банком у Харківському апеляційному суді.

Як зазначає держбанк, позичальник, в особі службових осіб ТОВ «Омега Плюс Харків» та ТОВ «ПФК «Магнум», і далі не припиняв спроб заволодіти вказаним майном – “вступив в злочинну змову з державним реєстратором Красноградської районної державної адміністрації Харківської області Литвиненко Л.В., яка 21.03.2019 незаконно скасувала право власності ТОВ «Омега Плюс Харків» на нежитлові приміщення, що знаходилися в іпотеці банку та зареєструвала право власності на них за все тією ж Сташис О.В.” , - йдеться у повідомленні банку.

З цією ж метою, державним реєстратором Красноградської районної державної адміністрації Харківської області Литвиненко Л.В., 01.07.2019 протиправно припинено іпотеку АБ «Укргазбанк» на нежитлові приміщення – предмет іпотеки, та скасовано обтяження про заборону відчуження цих приміщень на підставі постанови Господарського суду Харківської області, якою ТОВ «Омега Плюс Харків» лише визнано банкрутом та встановлено порядок ліквідаційної процедури стосовно банкрута.

Надалі, з метою незаконного відчуження заставного майна та неповернення кредитних коштів державному банку, службові особи ТОВ «Омега Плюс Харків» та ТОВ «ПФК «Магнум» за змовою з невстановленими службовими особами ТОВ «Дженус», 02.07.2019 внесли нежитлові приміщення – предмет іпотеки банку в статутний фонд ТОВ «Дженус», а 03.07.2019 року приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Мірошниченко Т.П. зареєстровано право власності на ці приміщення за вказаним товариством.

Цілком очевидно, що державний реєстратор Литвиненко Л.В. та приватний нотаріус Мірошниченко Т.П., зловживаючи своїми повноваженнями та у зговорі зі службовими особами ТОВ «Омега Плюс Харків» та ТОВ «ПФК «Магнум», вчинили дії, спрямовані на незаконне виведення заставного майна державного банку, тобто - кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 365-2 КК України, а також дії щодо незаконного заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, які є ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

З метою недопущення нанесення економічної шкоди державі (понад 94,94% статутного капіталу АБ «Укргазбанк» належить державі), захисту інтересів численних клієнтів Банку, за поданням АБ «Укргазбанку» порушено кримінальну справу задля унеможливлення незаконного привласнення майна банку та притягнення осіб, причетних до цієї злочинної схеми, до кримінальної відповідальності.