Олексій Гончарук / REUTERS

Головним завданням нового уряду є економічне зростання, про що під час виступу у Верховній Раді заявив новий прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Читайте такожМісія МВФ прибуде до Києва через кілька тижнів - Гончарук

«Перед новим урядом найважливіше завдання – економічне зростання, тому що всі проблеми, які я перерахував, вирішуються економічним зростанням. Нам потрібно рости. Рости не на 2-3%, а мінімум на 5-7%», - сказав він.

Відео дня

Серед головних проблем Гончарук назвав розбиту інфраструктуру, жахливий стан ЖКГ, війну на сході країни і корупцію.

За словами кандидата на посаду прем'єра, для забезпечення економічного зростання потрібно зробити ресурси дешевими, знизити кредитні ставки за кредитами, забезпечити незалежність Нацбанку і змінити ставлення до України в світі.

Також Гончарук розраховує подолати контрабанду в країні як системне явище вже до кінця поточного року.

«Ще однією бідою України є контрабанда. Вона вбиває конкуренцію і не дає бізнесу нормально розвиватися. Це теж потрібно припинити, як це зробити ми добре знаємо... Я розраховую на те, що до кінця року ми забудемо про контрабанду як про системне явище», - заявив Гончарук.

За його словами, одним з головних пріоритетів нового уряду України стане здешевлення кредитів, що є необхідною умовою для розвитку української економіки.

«В Україні може бути іпотека в гривні під 12-13% - це абсолютно точно можна зробити вже наступного року. Вже цього року може знижуватися процентна ставка за кредитами. Люди почнуть робити бізнес, це може запустити будівництво і промисловість», - сказав Гончарук.

«Дешеве кредитування – одна з тактичних цілей, яку ми поставимо перед собою найближчим часом», - додав він.

Також Гончарук заявив, що Україна буде прагнути прискорити інтеграцію з європейським енергетичним ринком, а для цього на українському енергоринку та в інфраструктурі повинна бути забезпечена конкуренція.

«Енергоринок, інфраструктура – це сфери, в яких пріоритетно повинна бути забезпечена конкуренція. Це означає, що Україна буде прагнути до інтеграції з європейським енергетичним ринком. За планом, це повинно відбутися в 2023 році. Це дуже довго, і ми будемо робити все для того, щоб, як мінімум, не відкласти, а, як максимум, наблизити цю дату», - сказав він.

За словами Гончарука, всі ці заходи в комплексі з іншими факторами, призведуть до того, що люди будуть в платіжках отримувати менші цифри.

«Ми перестанемо дотувати неефективність і платити надприбутки монополістам», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада призначила Олексія Гончарука прем'єр-міністром України. За ухвалення відповідного рішення проголосували 290 народних депутатів. Парламент підтримав кандидатуру, внесену президентом Володимиром Зеленським.