фото УНІАН

Новий Кабмін планує ухвалити новий законопроект до Податкового кодексу 1210, який на думку економістів може спричинити зростання тіньового сегменту економіки та корупційного навантаження на бізнес.

Про це телеканалу "112 Україна" розказав заслужений економіст України Віктор Суслов.

На думку експерта, цей законопроект ще сирий і потребує обговорень з бізнесом.

Відео дня

"Хочеться побажати тільки депутатам не поспішати. Адже вони зараз поспішають, не роздумуючи, голосують "за", ухвалюють закон у першому читанні, відразу в другому. Тут потрібно дуже уважно рахувати, тому що непродумані кроки можуть завдати дуже великої шкоди українській економіці, і ситуація може стати не кращою через збільшення доходів до бюджету, а вона може стати гіршою", - попереджає експерт.

З ухваленням змін рентна ставка для гірничо-видобувних підприємств зросте і буде більшою вдесятеро, ніж у РФ, уп'ятеро вищою, ніж в Китаї, і вдвічі більшою, ніж в Канаді.

"Як тільки буде підвищено ренту - це означає, що втрачає сенс переробка корисних копалин. Скажімо, в Україні неефективним буде виробництво металу, виробів з металу, і з цілою низкою інших напрямків відбудеться те ж саме. Те це додасть українській економіці ще більш сировинний характер, коли навіть первинна переробка сировини не буде ефективна", - пояснив Суслов.

Ухвалені раніше закони вже отримали широку критику в ЗМІ. Експерти вважають, що нововведення повернуть Україну на крок назад і збільшать податкове навантаження на платників.