Ілюстрація REUTERS

Повноцінне запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні неможливе без створення відповідної інфраструктури, заявила міністр соцполітики Юлія Соколовська.

Читайте такожСкільки отримують українські пенсіонери: свіжі дані (інфографіка)

"Щоб була накопичувальна система, спочатку потрібно створити дизайн: хто сплачує, скільки відсотків, зробити актуальні розрахунки, чи буде це вигідно людині. Плюс накопичення - це довгі гроші, тобто заощадження. Зазвичай це працює так, що кошти інвестуються, а отже, має бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає", - цитує Соколовську прес-служба Міністерства соціальної політики.

Відео дня

Міністр зазначила, що нещодавно було ухвалено законопроект про спліт, який покладає контроль за діяльністю недержавних пенсійних фондів на Комісію з цінних паперів та фондового ринку, що може стати одним із перших кроків до запровадження накопичувальної системи. «Це... перші кроки, про які можна сказати, що, якщо будемо рухатися в цьому напрямку ефективно, то за якійсь період часу зможемо запровадити і накопичувальну систему», - сказала вона.

У прес-службі зазначили, що, за словами Соколовської, запровадження накопичувальної пенсійної системи буде проводитися з урахуванням провідних світових практик. При цьому, як наголосила міністр, велике значення матиме інформаційна кампанія, яка пояснює суть реформи.

"Я вважаю, що з нашою пенсійною системою - хоч це накопичувальна, хоч солідарна – насправді людина не розуміє, яку пенсію отримуватиме, сплачуючи ЄСВ (єдиний соціальний внесок - УНІАН). Це також проблема, і я б хотіла у наступні місяці цим зайнятися - просто пояснити людям, як працює наша солідарна система", - цитує прес-служба Соколовську.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці березня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку завершила розробку проекту закону «Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення», який запроваджує в Україні пенсійну систему другого рівня. Відповідний закон так і не був ухвалений Верховною Радою попереднього скликання.

Чинна на сьогодні в Україні солідарна система пенсійного забезпечення передбачає, що із зарплати кожної офіційно працюючої людини йдуть відрахування до Пенсійного фонду, а людині налічується пенсійний стаж. У свою чергу, Пенсійний фонд з цих коштів виплачує пенсії пенсіонерам.

Накопичувальна система полягає в тому, що кожен працюючий громадянин може здійснювати платежі на свій персональний пенсійний рахунок. Після досягнення пенсійного віку він зможе отримувати додаткові виплати за рахунок зроблених внесків.