Ілюстрація REUTERS

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев подав до Верховної Ради законопроект, що пропонує дозволити ліквідацію ФОПів (фізосіб-підприємців), які фактично не здійснюють діяльність і не отримують прибуток, без стягнення з них штрафів за несплату єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ).

Читайте такожКабмін має намір ліквідувати ухилення від податків за допомогою схеми з ФОПами

"Даний законопроект розроблено з метою запобігання застосування несправедливих штрафних санкцій щодо фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб, які не платили ЄСВ за періоди, протягом яких вони не отримували доходи", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою, значна кількість самозайнятих осіб та ФОПів, які не отримують дохід і фактично не здійснюють підприємницьку діяльність, досі не ініціювали процедуру ліквідації або не знялися з обліку. При цьому чинний закон України зобов'язує таких підприємців сплачувати єдиний соціальний внесок в розмірі не менше, ніж мінімальний страховий внесок у розрахунку на місяць.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому два закони, спрямовані на введення єдиного рахунку для сплати податків, зборів та ЄСВ.

Як зазначив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, введення єдиного рахунку вирішить проблему переплати податків підприємцями і дозволить сплачувати як податки в державний бюджет, так і місцеві податки.