Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України прийняла закон про запровадження електронного чека при оплаті товарів або послуг, що сприятиме детінізації обігу готівкових коштів, а також розширенню фіскалізації розрахункових операцій.

Читайте такожБізнесу хочуть дозволити використовувати смартфони замість касових апаратів

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення законопроекту №1053-1 про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг у другому читанні проголосували 237 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, доповідаючи щодо законопроекту, повідомив, що цей закон покликаний припинити використання схем великого бізнесу за ухилення від оподаткування з використанням ФОПів.

"Це законопроект про боротьбу з контрабандою, про припинення використання великим бізнесом єдиного податку для ухилення від оподаткування. Також законопроект передбачає застосування електронного чека, тобто просту систему обліку операцій через смартфон, яка має потім замінити реєстратор розрахункових операцій. Але ми не наполягаємо на вимушеній заміні, ці дві системи можуть існувати паралельно скільки завгодно", - сказав Гетманцев.

Закон також передбачає введення так званого "кешбека" - відшкодування покупцям/споживачам 100% вартості придбаних товарів, робіт або послуг, якщо вони подали скаргу про порушення продавцем установленого порядку проведення розрахункових операцій і в ході перевірки контролюючого органу було підтверджено наявність такого порушення.

Гетманцев повідомив, що під час підготовки документа до другого читання був збільшений ліміт обороту для фізосіб-підприємців другої групи оподаткування з 1,5 мільйона гривень до 2,5 мільйона гривень, а мінімальна сума для скарги з "кешбеку" збільшено зі 100 гривень до 850 гривень.

Також, за словами Гетьманцева, відтепер є необов'язковим зберігати на кожній точці продажу оригінали документів про облік товарів, також відстрочене застосування штрафних санкцій за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних.

У пояснювальній записці до документа сказано, що законопроект передбачає введення програмних РРО суб'єкти господарювання зможуть обирати, який РРО використовувати: класичний або програмний); спрощення процедури реєстрації РРО (вона відбуватиметься в електронному кабінеті шляхом отримання фіскального номера, який ідентифікує програмний РРО); здешевлення процесу застосування РРО; фіскалізацію розрахункових операцій, проведених через програмні РРО, на фіскальному сервері контролюючого органу, що дозволить легалізувати розрахункові операції.

Законом передбачається також підвищення відповідальності за порушення установленого порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні торговельної діяльності та надання послуг шляхом впровадження джерел відшкодування покупцям (споживачам) частини штрафних санкцій, застосованих за їх зверненнями.

Як повідомляв УНІАН, 10 вересня Рада прийняла в першому читанні законопроект про електронний чек.

У вересні 2018 року ДФС запустила в тестовому режимі інформаційну систему для онлайн-реєстрації розрахункових операцій E-Receipt, яка дозволяє платникам зареєструвати касу і касирів в режимі онлайн.

З травня 2017 року в Україні користуватися касовими апаратами зобов'язані всі продавці побутової техніки, комп'ютерів, смартфонів і іншої електроніки, незалежно від їх обороту або типу підприємства.