Ілюстрація REUTERS

Міністерство фінансів України до кінця року не залучатиме значні кошти під облігації внутрішньої державної позики, у зв'язку з чим у жовтні-грудні гривня девальвуватиме до рівня 26-27 гривень за долар на кінець року.

Читайте такожУкраїна до кінця року повинна повернути $3,3 мільярда боргів

Таку думку в коментарі УНІАН висловив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Відео дня

За його словами, на світових ринках склалася сприятлива ситуація для економіки України, але визначальним фактором зміцнення гривні став масовий прихід нерезидентів в українські облігації внутрішньої державної позики та пов'язаний з цим приплив валюти в країну.

"Але цей фактор себе вичерпав: Мінфін вже виконав план запозичень на поточний рік і надалі обмежить пропозицію ОВДП. Тому на валютному ринку очікується зворотна тенденція. Перед новим роком зростає попит на валюту, тому в жовтні-грудні гривня девальвуватиме до рівня 26-27 гривень за долар на кінець року", - прогнозує експерт.

За його словами, ще одним фактором на користь сильної гривні є перерахування коштів в Україну від трудових мігрантів, в результаті чого підвищується пропозицію валюти, але цей фактор теж має позитивний вплив на ринок лише обмежений період часу.

Як повідомляв УНІАН, національна валюта України за офіційним курсом за вересень зросла до долара США більш ніж на 4%, а з початку року – більш ніж на 12. До кінця вересня гривня в черговий раз оновила чотирирічний максимум - на рівні 24,08 гривні за долар. Рік тому курс на цей час становив 28,08 гривні за долар.