Володимир Фесенко / УНІАН

Нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" (ОПЗЖ) Нестор Шуфрич, який пропонує підвищити рентну ставку на видобуток залізної руди до 50%, грає проти українських металургів на користь Росії.

Про це 24 каналу розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Те, що пропонує Шуфрич, – вбити український металургійний експорт на користь Росії. Це доводить ситуацію до абсурду. Шуфрич виступає прямими і агресивним лобістом російських політичних і економічних інтересів", - наголошує Фесенко.

Відео дня

Водночас, зауважує політолог, є привід для раціональної дискусії з приводу законопроєкту №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністративних податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві", яким передбачається підвищення ренти на видобуток залізної руди.

"Не можна занадто занижувати рентні ставки на видобуток залізної руди. Бо держбюджет треба наповнювати. Від цього залежать пенсії, рівень зарплат у держсекторі і обороноздатність. Але й до іншої крайності не варто вдаватися. Металургія – одна з головних статей експорту. Треба зберігати її конкурентоспроможність", - підкреслює Фесенко.

Як зазначає політолог, не варто "перегинати палицю" в прагненні забрати у бізнесу більше – це створить серйозні проблеми. Хоча, вважає він, у президента Зеленського це розуміють і намагаються знайти гнучкі рішення.

"Якщо металургійний бізнес стане менш конкурентоспроможним у порівнянні з іншими провідними країнами, зокрема, з Росією, то ми безнадійно програємо. Треба знайти оптимальні рентні ставки на видобуток руди, думати про державний інтерес, знайти баланс, щоб не було проблем для експортерів. Занадто велике підвищення зіграє в мінус державі", – переконаний Володимир Фесенко.