В Україні набув чинності закон про авторизовані економічні оператори / фото УНІАН

В Україні набули чинності більшість норм закону про зміни до Митного кодексу щодо авторизованих економічних операторів № 141-IX.

Читайте такожФахівець розповів, коли запрацює онлайн-система скарг на роботу митниці

Вчора документ опубліковано в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Відео дня

Закон спрямований на запровадження в Україні дієвого інституту уповноваженого економічного оператора (АЕО), аналогічного чинному в ЄС, і виконання Україною зобов'язань, передбачених Угодою про асоціацію.

Очікується, що надалі можливе взаємне визнання та використання Україною та ЄС інститутів АЕО.

Потенційне визнання статусу АЕО митними органами країн ЄС могло б забезпечити участь українських авторизованих українських операторів в так званих безпечних ланцюгах постачання товарів, надати істотні спрощення при здійсненні митних формальностей для відповідального бізнесу, підвищити їх конкурентоспроможність на зовнішньому та внутрішньому ринках.

Введення інституту уповноваженого економічного оператора повинно забезпечити прозорі й справедливі правила взаємодії бізнесу з митницею. Мова йде про введення процедури спрощеного декларування, зменшення затримок на кордоні, заздалегідь зрозумілих процедур митного оформлення.

Передбачається, що співпраця з міжнародними партнерами підвищить ефективність роботи митних органів завдяки доступу до сучасних інструментів обміну інформацією та зменшити часові витрати на контрольні процедури в рамках АЕО.

Зазначимо, концепція АЕО була введена Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом прийняття Рамкових стандартів безпеки та спрощення процедур міжнародної торгівлі.

Суть програми АЕО полягає у встановленні довірчих відносин бізнесу і митниці. Сьогодні програми АЕО вже реалізовані у 83 країнах світу, ще 19 країн знаходяться в активній стадії впровадження, крім того, у світі вже укладено 78 Угод про взаємне визнання АЕО. За даними ЄС, понад 80% усіх митних оформлень здійснюється підприємствами, які використовують інструменти програми АЕО.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла цей законопроект в цілому 2 жовтня 270 голосами народних депутатів.