Українці зможуть відправляти й отримувати миттєві перекази грошей через Viber

Компанія Mastercard і Rakuten Viber у партнерстві з Neopay і Edenlab запускають в Україні сервіс грошових переказів Moneytou, що дає змогу переказувати кошти безпосередньо під час спілкування в додатку Viber.

Читайте такожУ системі ідентифікації клієнтів BankID вже 11 банків – НБУ

Як повідомили представники компаній на презентації продукту, Україна стала другою країною в світі після Угорщини, де запущений такий сервіс.

Відео дня

«Для того, щоб зробити переказ, вам не потрібно знати номер картки одержувача, не потрібно встановлювати додатковий додаток. Ви просто робите переказ, комунікуючи зі своїми друзями і родичами в одному додатку», - розповіла керівник напряму digital і cyber security продуктів Mastercard в Україні Наталія Кангіна.

За її словами, сервіс доступний для всіх держателів платіжних карт будь-якої платіжної системи.

Також Кангіна пояснила, що чинне законодавство дозволяє використовувати сервіс для переказів між картами не лише фізичних осіб, а й підприємців.

Говорячи про перспективи нового сервісу, вона навела ряд показників. Так, майже половина операцій за картками в Україні - безготівкові, з яких понад 41% - P2P-перекази. При цьому, третина українців користуються сервісами переказів.

«Україна опинилася на другому місці серед всіх банківських користувачів - тих, хто мають банківські рахунки, щодо використання мобільних додатків. Серед цих же користувачів - 96% - власники смартфонів. І в 77% населення України вже є месенджери», - сказала Кангіна, посилаючись на результати дослідження показників ряду країн Центральної та Східної Європи.

Також вона повідомила, що технічно сервіс готовий забезпечувати транскордонні перекази - за участю користувачів з різних країн, але для цього потрібні зміни до законодавства в частині віддаленої ідентифікації клієнтів і щодо протидії відмиванню грошей.

Розробники сервісу вважають, що при всій простоті він досить безпечний. «Ми всі знаємо - це дослідження багаторічне, - що людина помічає втрату свого телефону набагато швидше, ніж втрату гаманця. Телефон - це найінтимніший предмет», - зазначила Кангіна.

Представляючи роботу сервісу, керівник з розвитку бізнесу компанії Edenlab Станіслав Островський розповів, що для переказу додаток ініціює підтвердження з банком відправника і банком одержувача коштів. «Жодних ботів, жодних третіх інтерфейсів. Все здійснюється в рамках чату з вашим конкретним другом», - підкреслив він.

Згідно з презентацією сервісу, для відправлення переказу потрібно в додатку Viber вибрати сервіс Moneytou, натиснути кнопку «відправити переказ», вибрати картку в цифровому гаманці Masterpass, ввести необхідну суму і підтвердити відправлення повідомлення одержувачу коштів. Після цього одержувач має підтвердити отримання переказу і вибрати картку для його зарахування протягом 7 днів. За відсутності підтвердження переказ повернеться відправнику.

Довідка УНІАН. Компанія Mastercard спеціалізується на платіжних рішеннях і технологіях і керує однією з найбільших у світі міжнародних платіжних систем.

Rakuten Viber входить до складу японської e-commerce-компанії Rakuten Inc., що управляє найбільшим в Японії і одним з найбільших в світі сайтом електронної комерції.